Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakov novinar ekskluzivno iz Teherana

Nakon 36 godina izolacije, Iranci žele postati nova ekonomska sila

Iran
Foto: Reuters/PIXSELL
10.02.2016.
u 21:40

Nakon ukidanja sankcija Teheran je postao prava poslovna destinacija. Grad je ispunjen stranim investitorima i menadžerima

U glavnom gradu Irana, Teheranu, sve je u znaku proslave 37-godišnjice iranske revolucije. U zraku se osjeti veselje i radost. Ulice i trgovi okićeni su zastavama a izlozi trgovina slikama vođe iranske revolucije ajatolaha Homeinija, vrhovnog vođe Alija Hameneija, predsjednika Hasana Rohanija kao i slikama poginulih u toj revoluciji. Iako je proslava na ulicama Teherana, kojima odzvanja zvuk revolucionarnih pjesama, već započela, glavna proslava održat će se u četvrtak.

Krenula poslovna invazija

Uz godišnjicu iranske revolucije slavit će se i nedavno ukidanje sankcija koje su toj zemlji bile nametnute punih 36 godina. Potpisivanjem povijesnog sporazuma o nuklearnom programu sa svjetskim silama Iranci vjeruju da su izašli kao pobjednici. Stanovnici Teherana vjeruju kako će za kratko vrijeme Iran postati prva ekonomska sila u regiji i šire. Muhamed (32) vjeruje da će mu život sada krenuti u potpuno drugom smjeru i biti puno bolji. Njegovo mišljenje dijeli i 30-godišnji Ibrahim koji vjeruje kako će se sada nakon odmrzavanja novčanih sredstava moći ulagati u infrastrukturu i industriju te će se otvoriti mnoga radna mjesta.

– Ovo je povijesni trenutak za Iran. Imamo mnogo razloga za slavlje. Naša će zemlja konačno odahnuti od sankcija i moći ćemo je ponovo izgraditi i potpuno obnoviti – uvjerena je 36-godišnja Hadija smatrajući kako je sve postignuto zahvaljujući predsjedniku Hasanu Rohaniju i iranskom vrhovnom vođi Aliju Hameneiju. Nakon ukidanja međunarodnih sankcija Iranu, Teheran je postao prava poslovna destinacija. Putujući iz Istanbula prema Teheranu u zrakoplovu sam susreo desetak ljudi iz BiH i Srbije koji su također krenuli u tu zemlju ugovarati poslove. Međunarodni aerodrom “Imam Homeini” kao i gotovo svi hoteli u Teheranu puni su stranih investitora i financijskih menadžera koji su došli sklapati poslove. Na ulicama se mogu čuti gotovo svi strani jezici, od engleskog, francuskog i njemačkog nadalje. Svi su oni došli pokušati ostvariti profit u zemlji čija ekonomija vrijedi oko 420 milijardi dolara i može se pohvaliti mladim, visokoobrazovanim stanovništvom kojeg ima oko 80 milijuna. Premijer Grčke Alexis Tsipras nije gubio vrijeme i prvi je strani državnik koji je posjetio Teheran nakon ukidanja sankcija te se sastao s političkim i državnim rukovodstvom Irana, uključujući vrhovnog lidera te zemlje ajatolaha Alija Hameneija.– Grčka će postati energetski, ekonomski i trgovački most između Irana i Europske unije – kazao je grčki premijer i dodao kako te dvije zemlje mogu surađivati u području tehnologije i inovacija, energetike, trgovine, kulture i moreplovstva. Grčka je već prije s Iranom potpisala sporazum o obnavljanju isporuka sirove nafte, prvi poslije ukidanja sankcija Teheranu. Trećina grčkog uvoza nafte bila je upravo iz Irana a isporuke su obustavljene 2012. poslije uvođenja sankcija Teheranu. Teheran je ubrzo posjetio i predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping, koji je s iranskim predstavnicima potpisao 17 dokumenata i pisama o namjerama, uključujući i ugovore iz oblasti pravosuđa, trgovine i civilnog sektora. Između ostaloga, razgovaralo se i o dugoročnim ugovorima u energetici i rudarstvu.Predsjednik Irana Hasan Rohani boravio je u posjetu Rimu i Parizu gdje se susreo s liderima Francuske i Italije te sklopio sporazume vrijedne 50 milijardi dolara. Nakon što je već odmrznuto više od 100 milijardi od ukupno oko 150 milijardi dolara prihoda od nafte koji su godinama bili zamrznuti na računima u inozemstvu, Teheran je na putu da postane unosno tržište za zapadne proizvođače zrakoplova. Odmah je krenuo u obnovu svoje ostarjele flote zrakoplova pogođene manjkom rezervnih dijelova zbog dugogodišnjih trgovinskih sankcija koje su nametnuli Washington i druge zapadne sile te odlučio kupiti 118 zrakoplova Airbus vrijednih 27 milijardi dolara, među kojima i desetak zrakoplova Superjumbo A380.

Suradnja s Hrvatskom

Ulaganja su odmah počela i u željeznice te se već počela graditi željeznička pruga Teheran – Mašhad duga tisuću kilometara. British Airways nastavit će s izravnim letovima u Teheran od srpnja, obnavljajući veze s iranskom prijestolnicom koju je britanska kompanija prekinula prije četiri godine zbog komercijalnih i političkih razloga. U početku će imati šest letova tjedno prije nego što prijeđe na svakodnevne letove s londonskog aerodroma Heathrow iduće zime, jer kako kaže Neil Cottrell, čelnik mreže planiranja British Airwaysa, nedavno ukidanje sankcija otvara uzbudljive nove perspektive za Iran kao turističku destinaciju s bogatim nasljeđem, jedinstvenom arhitekturom i hranom svjetske klase koji pozicioniraju Teheran kao popularnu turističku destinaciju za 2016. godinu. Razgovarajući ovih dana s mnogo iranskih političara i gospodarstvenika, potvrdili su mi da Hrvatska zasigurno ima svoje mjesto na iranskom tržištu te kako se nadaju skoroj suradnji s našom zemljom. I dok gospodarstvenici iz cijelog svijeta dolaze u Iran kako bi zauzeli što bolje pozicije u gospodarstvu, Iranci s nestrpljenjem očekuju pobjednički govor predsjednika Hasana Rohanija u kojem će govoriti o daljnjim smjernicama te zemlje.

>> Marama na glavi – znak vjere ili političko pitanje 

>> Nasljednike Obame Europa baš i ne zanima

Komentara 24

Avatar superhik74
superhik74
21:50 10.02.2016.

Pa Iranci i jesu ekonomska sila, razvili su se unatoc bjesomucnim sankcijama SAD-a s njihovim vazalima, koje su trajale od 1979 kada su zbacili diktatorsku marionetu Saha Rezu Pahlavija, sto se imperiju kaosa koji ga je postavio nakon MI-6 + CIA vojnog udara kojim su 1953 godine srusili demokratski izabranog premijera Mosaddegh-a nije svidjelo. Nista novo od strane tzv. "demokratskog zapada" koji ruse vlade sirom svijeta vec decenijama. Iran ima blistavu buducnost, odvezno im je 150 milijardi dolara ukradenih ("zamrznutih") u stranim bankama po diktatu imperija kaosa, I posto su ogromni izvoznici nafte I plina s jako dobro educiranom populacijom od skoro 80 miljuna za njih nema zime.

DU
Deleted user
22:13 10.02.2016.

Jos samo da se nasi građevinari i ostale tvrtke sjete otic tamo mogli bi se vratit puni love

ST
stomugromova
13:29 11.02.2016.

Iran je izbacio USD u trgovanju naftom.Umjesto njega €uro dolazi u obzir .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije