Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoki američki dužnosnik

'Nafta Islamske države ide Assadu, a nešto i u Tursku'

Bashar al-Assad
Foto: Reuters/PIXSELL
10.12.2015.
u 22:21

"Količine o kojima govorimo i iznosi novca o kojima govorimo su znatni", rekao je Szubin

Militanti Islamske države trguju naftom vrijednom čak do 40 milijuna dolara mjesečno a znatne količine prodaju vladi predsjednika Bashara al-Assada a dio prelazi preko granice u Tursku, rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva financija Adam Szubin.

"ISIL prodaje mnogo nafte Assadovu režimu", rekao je Szubin, obnašatelj dužnosti podtajnika za terorizam i financijsku obavještajnu djelatnost u američkom ministarstvu financija, institutu Chatham House u Londonu. "To dvoje nastoje uništiti jedno drugo a ipak sudjeluju u trgovini vrijednoj milijune i milijune dolara".

"Količine o kojima govorimo i iznosi novca o kojima govorimo su znatni", rekao je Szubin. Szubin je rekao kako "daleko najveća količina" nafte Islamske države završava pod Assadovom kontrolom dok se dio potroši u područjima Islamske države ali i da dio završava u kurdskim područjima i Turskoj.

"Mali dio prelazi preko granice u Tursku", rekao je Szubin.

Militanti Islamske države su zaradili 500 milijuna dolara prodajom nafte na crnom tržištu i opljačkali do 1 milijarde dolara iz banaka u Siriji i Iraku, rekao je u pripremljenom govoru.  

"Mislimo da ISIL stječe svoj profit na izvorima nafte i mada ISIL-ova nafta završava na raznim mjestima to nije zapravo pritisak koji želimo kada je riječ o zaustavljanju priljeva financija - sve se svodi zapravo na uništenje njihove infrastrukture", rekao je Szubin.

>> Sirija pod kontrolu Moskve, Irak ostaje Americi

Komentara 43

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
23:41 10.12.2015.

Treba vjerovati više amerikancu nego ruskom videu koji je obišao svijet, gdje se vidi na tisuće kamiona koji prevoze naftu, nezavisni novinari tvrde da sin turskog predsjednika ima firmu koja je kupila brodske tankere i s njima prevozi ukradenu naftu, ni više ni manje nego u Izrael, ali to su sve laži i obmane, vjerujte amerikancu, ipak su govorili istinu i za 11 rujan, za JFK ubojstvo, za M.L. Kinga ubojstvo, za sletanje na mjesec, za ubojstvo Bin Ladena, oni su jedan iskren narod...

XA
xaron
00:48 11.12.2015.

Pazi ovo u naslovu : islamska drzava i Assad. Dakle ISIS je ovdje priznata kao Drzava , a nema Drzave Sirije , nego je to neki Assad. Autor je time pokazao da priznaje ISIS kao drzavu, a ne priznaje drzavuu Siriju, nego je to neki Assad ? Sramota.

RI
rikavac
23:52 10.12.2015.

hahaha ovi Ameri su pravi retardi propaganda ko 1942 kad je Hitler sirio propagandu bacao letke. Asad kupuje naftu a ima svoje nafte da moze opskrbljivat Ameriku 100 godina,al problem je u tome sto ne daje americi naftu i ne kupuje oruzje od njih pa zato ameri oce da uvode demokraciju i proglasili ga diktatorom. Libiju ,Irak su unistili pod izlikom demokracije ,ubili Sadama i Gadafija i preuzeli naftna polja. Al polako sve ce im se obit o glavu kao sto je bilo11.9.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije