Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sputnjik

MVP BiH optužio rusku novinsku agenciju za miješanje u unutarnjopolitičke odnose

milorad dodik
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
24.11.2015.
u 16:32

Rusku novinsku agenciju Sputnjik ministarstvo je optužilo da se miješa u političke odnose unutar BiH plasirajući lažne informacije, nakon što je ta agencija u svojoj emisiji na srpskom jeziku objavila tekst u kojemu je ustvrdila kako postoji "tajni plan" za rušenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (na slici)

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine optužilo je rusku novinsku agenciju Sputnjik da se miješa u političke odnose unutar BiH plasirajući lažne informacije, nakon što je ta agencija u svojoj emisiji na srpskom jeziku objavila tekst u kojemu je ustvrdila kako postoji "tajni plan" za rušenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u čemu navodno ključnu ulogu imaju političke stranke koje su u tom entitetu u oporbi.

Iz sjedišta Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu priopćeno je kako je u povodu objavljivanja ovakvih informacija ministar Igor Crnadak razgovarao s ruskim veleposlanikom Igorom Ivancovim, koji je pak opovrgnuo kako Moskva ima bilo što s tvrdnjama koje je prenio Sputnjik.

– Službena Moskva ne podupire kvalifikacije prema određenim političkim strankama i političarima koje su navedene u tekstu – stoji u priopćenju dostavljenom medijima u Sarajevu u kojemu MVP BiH ističe kako je Sputnjik iznio "potpuno proizvoljne optužbe i to na način koji može dovesti do ozbiljnog miješanja u unutarnje političke odnose u BiH".

Mediji pod Dodikovom kontrolom u ponedjeljak su opširno citirali navode iz teksta u kojemu ruska agencija, bez pozivanja na bilo kakav izvor, tvrdi da je "imala uvid" u navodni tajni plan za rušenje Dodikove vlasti koji je kreirala međunarodna zajednica i u čijoj provedbi trebaju sudjelovati Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i druge stranke sa srpskim predznakom koje su dio vlasti na razini BiH.

U tekstu, u kojemu nema niti jednog izvora niti bitne činjenice o tome tko stoji iza navodnog plana i kada je on nastao, zapravo se na pristran način recikliraju uzajamne optužbe koje Dodik i njegovi politički oponenti razmjenjuju već mjesecima.

U tome nemilosrdnom verbalnom ratu stalno su prisutne optužbe za kriminal, a Sputnjik inzistira na tvrdnji kako je upravo to glavno oružje kojim se Dodika želi ukloniti s vlasti. 

Sam Dodik odmah je izjavio kako i on ima informacije o planu međunarodne zajednice za njegovo rušenje koji je otprilike isti kao i onaj o kojemu je izvijestio Sputnjik, no dodao je kako ne zna otkuda ga je dobila ruska agencija.

Iz prozvanih stranaka reagirali su pozivom da, nakon jasnog očitovanja ruskog veleposlanika, "prestanu i histerične i sramotne reakcije režimskih medija u RS."
– Očevidno je da je vijest o navodnom tajnom planu oporbe za rušenje Milorada Dodika pod patronatom međunarodnih centara moći izmišljena u Dodikovu okruženju – stajalište je PDP-a, na čijem je čelu član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Sam Ivanić je za Sputnjikovu teoriju zavjere kazao kako je riječ "o najvećoj gluposti koju je čuo".

– Ovo pokazuje strah aktualne vlasti od priče o kriminalu i pokušaj da svaku realnu priču o kriminalu pretvori u neku zavjeru. Autor ovog teksta je u Banjaluci i ja mogu pretpostaviti o kome je riječ, ali još nije vrijeme da govorim o tome – kazao je Ivanić.

Sjedište Sputnjikove redakcije koja objavljuje vijesti na srpskom jeziku nalazi se u Beogradu i često je citirana u srbijanskim medijima i u onima u Republici Srpskoj. 

>> Putin: Turska nam je zabila nož u leđa, ponaša se kao suradnik terorista 

>> Opasnost od terorističkih organizacija iz BiH je realna

Komentara 5

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:23 24.11.2015.

Rusi se svugdje mjesaju, ali ih nitko ne dozivljava.

Avatar Bekrija
Bekrija
20:18 24.11.2015.

Mamićev kompić (jedan od mnogih) s kojim je prao novce i pljačkao Hrvate uz zaštitu Karamarka i Mesića. Pravi domoljub iz Mesićeve kuhinje. FUJ!

SP
Spidulek
21:44 24.11.2015.

E sad Putin ne će moći spavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije