Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
papa franjo u boliviji

Morales poklonio Papi raspelo u obliku srpa i čekića

PAPA FRANJO
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.07.2015.
u 23:01

Franjo je gotovo odmah skinuo sa sebe ogrlicu s odličjem na kojem je oslikano raspelo sa srpom i čekićem, te je Moralesu darovao ikonu „Salus Populi Romani“, kao i encikliku „Laudato sìi“ i pobudnicu „Evangelii gaudium“

Bolivijski predsjednik Evo Morales darovao je papi Franji raspelo u obliku srpa i čekića te odličje, koje mu se stavio oko vrata, a na kojem je oslikano isto raspelo. Franjo je gotovo odmah skinuo sa sebe ogrlicu s tim odličjem te Moralesu darovao ikonu „Salus Populi Romani“, kao i encikliku „Laudato sìi“ i pobudnicu „Evangelii gaudium“.

Po dolasku u Boliviju, drugu etapu njegova južnoameričkog pohoda, Franjo je Moralesu kazao kako dolazi kao hodočasnik da učvrsti vjeru u Isusa.  Stigavši iz Ekvadora u bolivijski glavni grad La Paz, papa Franjo je podržao zaštitu nacionalne kulture i priznanje prava manjinama te sučeljavanju "bogu novcu" koji odbacuje starije i mlade osobe. Oko 500.000 osoba dočekalo je Papu na zračnoj luci El Alto. Franjo je citirao uvod u bolivijski ustav koji poetski opisuje prirodu zemlje, nakon čega je citirao i svoju encikliku „Hvaljen budi“ (Laudato sìi) posvećenu, uz ostalo, ekologiji. Morales je zahvalio papi što je, uz ostalo, izabrao ime po Franji Asiškome, a time i siromašne te ga je zamolio za pomoć na putu prema promjenama.  

Franjo je u zrakoplovu na putu iz Quita u La Paz, čija se zračna luka El Alto nalazi na 4.000 metara nadmorske visine, pio čaj od kamilice pomiješane i s listovima koke kako bi bolje podnio visinske razlike. Morales je Franji odmah darovao „chuspu“, što je kožnati spremnik za lišće od koke. To lišće se može žvakati ili s njime pripremati čaj. Prije ulaska u otvoreni papamobil, Franjo je odjenuo pončo od bijele vune. Morales se Franji više puta obratio s „brate papa“, a Bergoglio je zahvalio na „bratskom dočeku“.

Franjo će sutra u gradu Santa Cruzu, koji se pak nalazi na samo 400 metara nadmorske visine, prisustvovati drugom svjetskom susretu pučkih pokreta u koje su se organizirali marginalizirani i odbačeni, kako bi bili „protagonisti potrebne ekonomske, društvene, političke i kulturološke promjene“.

>>Papa Franjo: Obiteljima treba pomoći

>>Papa Franjo u Ekvadoru se vozio u 'običnom' Fiatu

Komentara 15

DU
Deleted user
09:07 10.07.2015.

Papa je bio zatečen i nekako je djelovao potreseno kada su mu predavali ovo "raspelo", rekao je ovo nije ok, ovo nije u redu i vratio raspelo.

ZD
zdepar
08:01 10.07.2015.

može li jedan za druga milanovića, jer on je za potrebe izbora, veći vjernik od pape

DU
Deleted user
10:24 10.07.2015.

Zna li tko koliko,osim toga Moralesa, još ima luđaka na čelu država diljem svijeta? Taj zbilja na velika vrata treba ući u anale svjetske ludosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije