Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi mađarski lav

Momentum mladih rušit će Orbána s vlasti u Mađarskoj

momentum
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
22.03.2017.
u 20:04

Iako ih uspoređuju s grčkom Syrizom ili španjolskim Podemosom, Fekete-Györ odbacuje usporedbe tvrdeći da oni nisu ljevičari

Viktor Orbán već godinama Mađarskom vlada čvrstom rukom, gasi medije, učvršćuje vlast Fidesza, no sada se na mađarskoj političkoj sceni pojavila osoba koja bi sve to mogla promijeniti. Iako je dvadesetosmogodišnji Andras Fekete-Györ politički pokret Momentum osnovao prije dvije godine, već sada ga vide kao čovjeka koji bi na parlamentarnim izborima 2018. mogao načiniti senzaciju i s Momentumom skinuti Fidesz s vlasti. A da to ima osnove, govori i činjenica da je Fekete-Györ već pokopao jednu od grandioznih ideja Orbánove vlade, kandidaturu Budimpešte za Olimpijske igre 2024.

Srušili kandidaturu

Naime, upravo je Orbán moguće domaćinstvo Olimpijade vidio kao važan simbol svoje vlasti, uspješnosti države koja često prkosi službenoj politici Europske unije, kao svojevrsni osobni uspjeh i krunu mandata. Budimpešta se upustila u trku za domaćinstvo pred Međunarodnim olimpijskim odborom, kao konkurent Los Angelesu i Parizu, iako je prilično jasno da organizacija ovog velikog natjecanja, u financijskom smislu predstavlja samo gubitak i to velikih razmjera. Fekete-Györ i njegov Momentum organizirali su u nekoliko mjeseci prikupljanje potpisa za održavanje referenduma kojim bi se prisililo vladu i gradske vlasti Budimpešte da povuku kandidaturu, a samo u prvih pet dana skupili su preko 40 tisuća potpisa.

– Nemam ja ništa protiv Olimpijade ni protiv sporta, ali ovdje je riječ o nečem drugom. Ponos je vidjeti pobjedu sportaša koji predstavlja našu zemlju, ali dok nam je zdravstvo takvo da ljudi umiru po bolnicama, dok su škole prenatrpane, a djeca ne dobivaju obrazovanje kao njihovi vršnjaci diljem Europe, na organizaciju Olimpijade se baca novac. Prvo riješimo goruće, stvarne probleme, a tek potom možemo kandidirati Mađarsku za Olimpijske igre, tvrdio je Fekete-Györ na prikupljanju potpisa. Vidjevši kamo sve to ide, i ne želeći riskirati referendum na kojem bi, očito, vrlo lako propali i doživjeli javnu pljusku, Orbánova vlada sama je povukla kandidaturu prije nekoliko dana.

Stavovi 21. stoljeća

Upravo ovu prvu veliku političku pobjedu Momentum vidi kao potvrdu da Mađarima nude jednu novu opciju koja će promijeniti odnose na političkoj sceni.

– Vjerujem da smo stvorili organizaciju u kojoj se obični građani mogu izboriti za sebe, za naše cjelokupno društvo. Već godinama osjećamo se posramljeno sa zbivanjima na političkoj sceni, a klasična opozicija potpuno je nefunkcionalna i iznevjerili su povjerenje birača. Mi nudimo nešto drugo, kaže Fekete-Györ čiji Momentum u Mađarskoj već uspoređuju s grčkom Syrizom ili španjolskim Podemosom. Ipak, Fekete-Györ odbacuje takve usporedbe.

– Momentum nije pokret ljevice, mi smo otvoreni za sve. Mi imamo stavove 21.stoljeća, a neka pitanja, kao što je nestanak radnih mjesta radi automatizacije ne mogu se odgovoriti ideološki kao što to Orbán radi – kaže Fekete-Györ.     

>> Budimpešta i službeno odustala od kandidature za domaćina OI 2024.

>> Koja je država NATO-a 2015. pokušala srušiti mađarsku vladu?

Komentara 2

Avatar commentator
commentator
22:00 22.03.2017.

Nadam se da će mađari biti pametni i da se neće dati zavesti od ovih slatkoriječivaca.

MI
MikiMouse
02:17 23.03.2017.

Smanjen javni dug države, u državnom sektoru povišene plaće za 60-70% u privatnom za 25%, umjesto plaća radnika oporezovao strane banke, zaštitio mađarsku od azilanata koji ilegalno bez dokumenata prelaze granicu, smanjio mjesečne režije za oko 30% u prosjeku, povisio socijalna davanja za oko 10%, smanjio kompanijama porez na dobit na 9% što je privuklo nove investitore, liječnicima povisio plaću za tisuću eura u prosjeku, trenutno stao iza malog proizvođača piva kojeg gigant Heineken želi uništiti što inače možete povezati sa vijesti kako mađarska ima nešto protiv crvene zvijezde a cijela pozadina se u člancima ne pominje, ima petlju da se suprotstavi velikim zapadnim silama kada zastupa mađarske interese itd, itd ... Sve u svemu moj glas će imati na sljedećim izborima Orban, LP iz zločeste Mađarske :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije