Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje karadžiću

Mladić frfljao na 'satanskom sudu'. Pojavio se bez zubala!

Ratko Mladić
Foto: ICTY
1/2
28.01.2014.
u 09:52

Mladić je doveden kao svjedok na Karadžićevo suđenje protivno svojoj volji, a i jutros je pokušao izbjeći početak svjedočenja

– Govorit ću istinu i ništa osim istine, a sad molim da mi osiguranje donese zube iz ćelije da bih mogao da govorim – izjavio je, zvučno frfljajući, general Ratko Mladić jutros u sudnici Haaškog suda na početku svoga svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću. Dvojica ratnih lidera bosanskih Srba, nakon dugog niza godina odvojenog skrivanja, bježanja od pravde, zatim uhićenja i izvođenja na razdvojena suđenja zbog genocida i ratnih zločina koje su počinili u BiH, jutros su se prvi put našli u istoj prostoriji.

Protivno volji

Mladić je doveden kao svjedok na Karadžićevo suđenje protivno svojoj volji, a i jutros je pokušao izbjeći početak svjedočenja. Tako se, nakon vađenja na svoje već poznate "argumente" da ne priznaje haaški sud i da njemu NATO sudi jer je "branio svoj narod", odlučio na potpuno novi, tragikomičan argument – ne može svjedočiti jer je u ćeliji zaboravio zubalo. Sud je odredio stanku i naložio čuvarima da odu u zatvor u Scheveningenu i donesu Mladićevo zubalo.

Prije no što je ipak pristao položiti svečanu zakletvu koja je obvezna za sve svjedoke, Mladić je predložio da umjesto zakletve pročita svoje misli koje je noćas zabilježio.

– Zamolio bih vas da saslušate sedam stranica koje sam noćas napisao uoči Svetog Save, danas je njegova slava – rekao je Mladić. Frfljajući svoje optužbe na račun Haaškog suda (a izostanak nekoliko zuba otežava mu izgovor slova "s"), ratni zločinac je dodao i ovo: –- To je satanski sud koji sudi nama što smo Srbi, što branimo svoj narod od vas… Predsjedavajući sudskog vijeća, sudac O-Gon Kwon, na osobnoj razini nije se svidio Mladiću koji je to želio dati do znanja čudnom primjedbom.

– Nemojte biti nervozni gospodine Kwon, vi ste iz Koreje. I tamo zvone alarmantna zvona – rekao je bezubi ratni zločinac. Stanka je završila nakon što je Mladiću doneseno zubalo, ali čitavo svjedočenje trajalo je vrlo kratko, tek pola sata, jer je Mladić na svako Karadžićevo pitanje ponavljao unaprijed pripremljenu izjavu kojom odbija svjedočiti.

Unaprijed napisani odgovori

Karadžić nema odvjetnika već zastupa sam sebe, pa je on izravno postavljao pitanja. Razgovor je tekao ovako:

Karadžić: Jeste li me obavijestili da su strijeljani ili da će biti strijeljani zarobljenici iz Srebrenice?

Mladić: Prema savjetu mojih odvjetnika, izjavljujem da odbijam svjedočiti zbog svoga zdravstvenog stanja i zbog mogućnosti da mi budu ugrožena moja prava kao optuženog.

Karadžić: Jesmo li se nas dvojica ikad dogovorili da će građani Sarajeva biti podvrgnuti teroru, bombardiranju ili snajperskom djelovanju?

To je satanski sud koji sudi nama što smo Srbi, što branimo svoj narod od vas…

Mladić s papira čita već rečenu izjavu, a na potpitanje suca Kwona pojašnjava: – Dobit ćete isti ovaj odgovor na svako pitanje.

Karadžić: Što su bili razlozi za granatiranje ili snajpersko djelovanje naše vojske prema Sarajevu?

Mladić: Prema savjetu mojih odvjetnika, izjavljujem da odbijam svjedočiti…

Karadžić: Samo još jedno pitanje… Gospodine generale, je li među nama postojao dogovor ili razumijevanje da se protjeraju Muslimani ili Hrvati koji su živjeli na teritoriju pod kontrolom srpskih snaga?

Mladić: Prema savjetu mojih odvjetnika, izjavljujem da odbijam svjedočiti…

Zahvalio Radovanu

I nakon stanke Ratko Mladić je inzistirao da pročita tekst na sedam stranica koji je napisao "noćas uoči Svetog Save", ali sudsko vijeće to mu nije dopustilo. Karadžić je želio čuti to Mladićevo pismo, no sudsko vijeće je reklo konačnu riječ. Prema pravilima Haaškog tribunala, svjedok može uskratiti odgovor na postavljeno pitanje u slučaju da smatra da bi odgovorom mogao inkriminirati samog sebe. Prema istom pravilu, sudsko vijeće može potom prisiliti svjedoka da odgovori, a pritom mu jamči da ono što kaže neće biti upotrebljeno protiv njega.

Nakon svakog Karadžićeva pitanja i Mladićeva odbijanja odgovora, sudsko vijeće se konzultiralo i zaključilo da ne želi koristiti svoju ovlast da privoli Mladića da odgovori. Tužiteljstvo nije imalo nikakvih pitanja i Mladić je ispraćen iz sudnice. Na odlasku, prolazeći pored Karadžića, s galerije sudnice čuli smo ga kako govori: – Radovane, hvala. Izvini, molim te. Ne daju mi. Brane NATO i Tomahawke…

>>Ratko, jesi li ti znao da tučemo po Sarajevu?

Komentara 19

Avatar TvojUjko
TvojUjko
10:52 28.01.2014.

Genocidaš svjedoći genocidašu....

EN
enigma898
11:13 28.01.2014.

četnik bez kulture, ponosa i dostojanstva... za razliku od našeg antiše i mladena koji su u najtežim situacijama zadržali dostojanstvo i vojničko držanje, ovaj pokazuje ko su i šta su

Avatar ludi kekec
ludi kekec
10:45 28.01.2014.

lik je totalno prolupao. neka ga osude na 150 godina i bace negdje na krajnji sjever norveške... pa nakon 2/3 kazne - 100 godina - dođu po njega...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije