Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema kraja krizi

Migranti će dolaziti dok je ratova i bijede

imigranti
Foto: Reuters/PIXSELL
26.04.2015.
u 08:14

EU još nema zajedničko rješenje za smanjivanje imigracijskog vala

        Na hitno sazvanom summitu posvećenom migrantskoj krizi na Sredozemnom moru, premijeri i predsjednici 28 država članica EU u četvrtak su u Bruxellesu dogovorili da pokrenu operaciju traganja i spašavanja na moru opsežniju od svih dosad. Većina država EU najjužnijim mediteranskim članicama upomoć priskače brodovima, helikopterima, patrolnim čamcima, novcem i stručnjacima. Utrostručen je novac za operaciju Triton, zbog koje je EU bio na udaru kritika da pušta migrante da se utapaju na njezinim morskim granicama. Zakasnjelo, ali EU je utrostručivanjem novca odgovorio na te kritike.

No, na summitu nije postignut dogovor o tome koliko izbjeglica iz zemalja sjeverne Afrike i Bliskog istoka može biti raspoređeno po svim državama EU.O tome se razgovaralo, u nacrtu zaključaka summita stajala je brojka od 5000, ali i ta mala brojka izbačena je iz teksta prihvaćenog dokumenta jer očito pojedine države nisu iskazale spremnost da prime dio od tih 5000 izbjeglica. Na hitnom summitu ipak je postignut strateški pomak u rješavanju novonastale krize, no daleko od toga da je dogovoreno rješenje. Najvjerojatniji je scenarij da EU neće riješiti ovaj problem jer rješenje zahtijeva smirivanje situacije u Siriji te u Libiji i drugim zemljama Afrike, koje su potonule ili tonu u kaos. EU tu malo toga može učiniti.     

Nakon summita, postalo je jasno da će se EU posvetiti borbi protiv krijumčara migranata na Sredozemnom moru i jačati solidarnost u primanju migranata kojima se odobri status izbjeglica ili azilanata. Ovo prvo, rat protiv krijumčara ljudi, može imati učinka tako da se oslabe krijumčarske grupe na sličan način na koji je operacija Atalanta smanjila utjecaj somalskih pirata. EU je pokrenuo tu vojnu operaciju potkraj 2008. u moru oko Roga Afrike. Europska unija može smanjiti krizu, no nitko nema iluzija da se migrantska kriza može potpuno riješiti.     

Države EU, uz mandat UN-a, izvode ciljane udare u Libiji kojima uništavaju mrežu krijumčara ljudi, paralelno s tim uništavaju i teroriste poput grupe Boko Haram i Al-Shabab, koje tjeraju migrante u zbjeg iz afričkih zemalja, te smiruju i situaciju u Siriji. Sve bi to bilo potrebno da se zaustavi kriza, a šanse za to su vrlo male.     

>> 'Slijedite slovenski primjer i otvorite granice za izbjeglice'

>> Masovna grobnica u Sredozemlju: 'EU više nema izgovora'

Ključne riječi

Komentara 13

TA
takitako
14:12 26.04.2015.

pokucace bijeda i na nasim vratima evrope i zapada, cim stignu prve bombe ,u sirenju "demokratije"

AA
aabbcc
13:03 26.04.2015.

Nazalost sa migrantima ce dolaziti i tkz. "teroristi", jer nisu ni oni da samo doma cekaju agresora ..u teoriji "rat po dubini fronta" a vi to nazivajte kako hocete..

Avatar d-ano
d-ano
13:10 26.04.2015.

Sto dolaze u EU,sto ne idu kod Baraka Obame,,on im je napravio uvjete da bjezu od kuce,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije