Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
invazija imigranata

Matematičar iz Sirije: Kroz Srbiju prema EU kreće pet milijuna ljudi!

migranti srbija mađarska
Foto: Reuters/PIXSELL
14.08.2015.
u 11:15

Bježe oni koji mogu platiti put, ali situacija u Siriji je teška pa će bježati i oni koji nemaju novac, kaže profesor matematike Halil

        Zbog sve veće navale imigranata iz Afrike i Azije u Mađarskoj se, na državnoj granici prema Srbiji, ubrzano podiže 4 metra visoka i 175 kilometara dugačka žičana ograda, no to će teško spriječiti očajne ljude koji spas žele potražiti u zemljama Zapadne Europe.

Vrh ledenog brijega

I sami azilanti govore da se broj imigranata neće smanjivati, kako se mnogi nadaju, nego da će zapravo samo rasti. A svoj dom i zemlju ljudi napuštaju zbog rata, ubojstava i krvavih sukoba kojima se ne vidi kraj. Na putu prema zemljama Europe najveći dio ilegalnih imigranata prolazi kroz Srbiju, gdje sada već otvoreno strahuju da ih u budućnosti očekuje još veća navala migranata. Prema službenim podacima, svakoga dana u Srbiju uđe više od tisuću imigranata, a procjenjuje se kako ih je trenutačno na području Srbije oko 70.000.

Ono što zabrinjava srbijanske vlasti informacije su da je to zapravo samo tek vrh ledenoga brijega. Naime, srbijanski mediji prenose riječi imigranata s kojima su razgovarali tijekom proputovanja kroz Srbiju kako bi se na put prema Zapadnoj Europi uskoro moglo odlučiti i nekoliko milijuna ljudi!

– Mislim da će ovuda proći najmanje još pet milijuna ljudi. Svi oni bježe zbog rata i traže spas u Europi. Prvo bježe oni koji mogu platiti put, ali situacija je u Siriji teška pa će bježati uskoro i oni koji nemaju novac – rekao je Smail Halil, profesor matematike iz Sirije koji s obitelji putuje prema Njemačkoj. Navodno se novi veliki val emigranata očekuje u rujnu, odnosno kada vrućine malo popuste, ali i prije nego što Mađarska podigne ogradu.

Zarađuju na nesreći

U isto vrijeme mnogi odlično zarađuju na nesreći migranata. Tako neke procjene govore da emigranti dnevno u Srbiji potroše oko šest milijuna eura, od čega najveći dio završava u području sive ekonomije. Pri tome se sve češće mogu čuti i informacije da će za potrebe emigranata Srbiji uskoro trebati i donacije iz svijeta.     

>> Sjevernjaci se čude: Zar Sredozemlje nije grobnica za imigrante

Komentara 89

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
13:49 14.08.2015.

čudno da nitko od izbjeglica ne ide "muslimanske" zemlje... turska je siriji puno bliža od bilo koje druge zemlje pa baš ne jure tamo... a bogata saudijska arabija ne može primiti izbjeglice?... kuvajt, katar, emirati? ništa?.... ili je ipak cilj naseliti "nevjerničku" Europu, pa za koju godinu... akcija?

Avatar dmitarX
dmitarX
13:42 14.08.2015.

Silom, tj. milom islam će biti br.01, makar na temelju pustih izbjeglica koji će nastaniti Europu i Zapad u narednih 20 godina. Nastavi li trend, Rim će doista pasti..

JE
jelena
13:34 14.08.2015.

neka ih prima njihov alah.....među njima dolaze i zlikovci tako se proširuju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije