navigacija Svijet 32
Protiv migranata

Marš Pegide u 14 zemalja

Početkom veljače antiuseljenički prosvjedi u Njemačkoj i diljem Europe

Foto: Reuters/Pixsell

Njemačka Pegida, pokret protiv imigranata, 6. veljače organizira prosvjede protiv “islamizacije” Europe u 14 zemalja! Osim u Njemačkoj, skupovi pod motom “Europa utvrda” (Festung Europa) održat će se u Češkoj, Poljskoj, Estoniji, Slovačkoj, Švicarskoj. Na Facebook stranici Pegide objavljen je poziv za skupove, tu su još zastave Austrije, Australije, Bugarske, Francuske, Italije, Irske, Nizozemske i Velike Britanije. “Borba protiv islamizacije Europe naš je zajednički cilj”, kaže Tatjana Festerling, koja je u ime Pegide dogovarala prosvjede u Češkoj.

Češki Blok protiv islama

U Češkoj je organiziran Blok protiv islama, a njegov vođa Martin Konvicka europsku politiku prema migrantima naziva glupom i samoubilačkom.

Sličnu izjavu jučer je dao i slovački premijer Robert Fico, socijaldemokrat, koji za politiku otvorenih vrata kaže kako je to “obredno samoubojstvo” Europe. Pegida je pokrenuta u listopadu 2014., okupljala do 30 tisuća ljudi, zatim je izgubila podršku, no raste zajedno s brojem useljenika. Osnivač joj je Lutz Bachmann, čija je slika s Hitlerovim brčićima i frizurom obišla svijet, a o Pegidi se u Dresdenu govori posvuda.

– O tome se govori na radnom mjestu, u sportskom klubu, posvuda je stiglo kao otrov – rekao je njemački novinar za Guardian objašnjavajući kako nakon pada komunizma mnogi u Istočnoj Njemačkoj nikad više nisu vratili osjećaj pripadnosti domovini.

Imigranti ujedinjuju desnicu

Prijeti li marš Pegide po Europi radikalizacijom europske političke scene? Analitičar Žarko Puhovski kaže kako je to moguće ako se useljavanja nastave.

– Desnica sad primjenjuje jednu od metoda ljevice, internacionalizaciju. Desnici je širenje preko državnih granica uvijek teže zbog naglašenog nacionalizma. No, sad su tu imigranti kao glavna zajednička tema za sve – kaže Puhovski, procjenjujući da bi metoda okupljanja desnice preko nacionalnih granica mogla dati uspjeha, barem u izborima za Europski parlament.

– Desnica nema previše izgleda za osvajanje vlasti u jednoj državi, sad radi na prikupljanju kritične mase na razini EU – kaže, ističući kako radikalna desnica nastoji povezati EU pokretom odozdo, a paradoks je da lijevo-liberalnu Europu čuva Angela Merkel. Kancelarka već dugo ima problema s bavarskim CSU-om, popularnost njezine stranke CDU pada. Jučer je na jednom skupu njezin govor prekinut iz publike: – Od fizičarke očekujem odgovorne odluke – rekao je prosvjednik, s plakatom na kojem je pisalo “Bez eksperimenata, CDU”.

– Sve ću učiniti da Njemačka ima dobru budućnost – odgovorila je kancelarka.

>> Prosvjednici i policija sukobili se na maršu radikalno desnog pokreta PEGIDA u Kölnu

Merkel izgubila 8,5% podrške, desni AfD uzletio 7%

Radikalno desna stranka AfD, Alternativa za Njemačku, na izborima 2013. osvojila je 4,7 posto glasova, prije godinu dana u anketama dobivali su 6 posto, a sad već 13 posto. Najviše su u tom razdoblju izgubili u savezu kršćanskih demokrata CDU-CSU, nešto su pali i socijaldemokrati, među kojima je kancelarkina politika otvorenih vrata imala veliku podršku. Dok kancelarka još ne odustaje, Danska je donijela zakon po kojem će policija oduzimati izbjeglicama sve što imaju, ostavit će im 1340 eura i ono što je uspomena. Austrija pak ograničava azil na 3 godine.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (4 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

19
Registracija
 • Olujni

  28.01.2016 u 00:55h

  Već sam bio na jednom prosvjednom skupu Pegide, moja potpuna podrška Pegidi! Dosta je više islamizacije i okupacije Njemačke, a poslije i drugih EU država!
  22 92% 2
 • zimerman zimerman

  28.01.2016 u 02:05h

  Ovo su vrlo dobre vijesti valjda su ljudi skuzili kakva ih buducnost ceka ako se nastavi sa islamizacijom. Ljevica vec desetljecima truje Europu sa multikulturalizacijom ,ovo se mora zaustavit
  16 94% 1
 • fjućer

  28.01.2016 u 01:39h

  plan elite je valjda svima jasan
  14 100% 0
 • BHGhost BHGhost

  28.01.2016 u 17:10h

  Zašto nisu marširali kad su njihovi psi rata išli ubijati po islamskim zemljama ? Pošalješ vojsku , avione ,spališ i okupiraš tuđu zemlju i onda se prenemažeš kad vidiš jadnika sa plastičnom vrećicom kako ulazi u tvoju zemlju . Licemjeri !
  1 33% 2
 • anticenzura anticenzura

  28.01.2016 u 09:10h

  Nikakve PEGIDE u Svicarskoj biti nece, ovdje je strogo zabranjeno racistima staviti stopu. Neka Nijemci zadrze svoje bjesnilo u svojoj kuci, budu li dolazili nama u CH ludovati, isjerati cemo ih sve naglavacke iz zemlje. Raus bando. Prije Zidovi, sada Muslimani? Necete taj film gledati.
  2 25% 6
 • trpimir53 trpimir53

  28.01.2016 u 06:59h

  A' što je sa Hrvatskom? Ili ćemo se poturčiti?
  7 88% 1
Pregledaj sve komentare