Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tibor Varadi:

'Malo je vjerojatno da će sud presuditi da je u Hrvatskoj bilo genocida'

sudački čekić
Pixsell
24.11.2013.
u 11:43

- Mislim da će uravnotežena presuda na kraju ipak smiriti strasti - rekao je Varadi.

Tibor Varadi, ekspert međunarodnog prava koji je zastupao Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu kada ju je BiH tužila za genocid, izjavio je beogradskoj Politici komentirajući početak rasprave na tom sudu o hrvatskoj tužbi i srpskoj protutužbi za genocid, kako je "malo vjerojatno" da će taj sud donijeti presudu da se u Hrvatskoj dogodio genocid.

- Za mene bi bilo veliko iznenađenje ako ne bi bilo negativnih kvalifikacija i za jednu i za drugu stranu. Međutim, mislim da će uravnotežena presuda na kraju ipak smiriti strasti - rekao je Varadi i ocijenio kako "nema nikakve sumnje" da su u Hrvatskoj počinjeni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, ali će prilikom donošenja presude "glavni oslonac" Sudu pravde biti Haaški tribunal, koji nije osudio nikog za genocid u Hrvatskoj. Uvjeren je da će suci prilikom izricanja presude "najvjerojatnije donijeti jedinstvenu odluku".

Povodom kritika predsjednice Helsinškog odbora u Srbiji Sonje Biserko na račun medija koji su objavili da je popisu svjedoka Hrvatske, Varadi je rekao da svi podnesci, uključujući one o svjedocima, u načelu nisu za javnost do usmene rasprave.  Varadi je pojasnio kako Sonja Biserko može posvjedočiti o atmosferi u Srbiji tijekom rata, ali "teško može imati saznanja koja se traže od neposrednih svjedoka", jer nije bila ni žrtva, ni počinitelj, ni organizator zločina".

Ključne riječi

Komentara 4

BF
brkonja fra brkati
13:48 24.11.2013.

To su izjave za srpsku javnost.Suđenje ima veliku političku težinu,čak i neovisno opresudi jer će se pojaviti gomila činjenica,koje će ogoliti rat u Hrvatskoj kao "Projekt Velike Srbije,koji je imao podršku SANU,SPC,srpske političke elite i čitavog srpskog naroda.No možda najveći otpor tom suđenju će biti sa hrvatske strane,od mračnih snage koje ptrdvode Josipović i Pusić,kao promoteri britanske imperijalne politike na ovim prostorima u vidu stvaranje novih balkanskih integracija u interesu Londona.

NA
Nadalinaaa
15:35 24.11.2013.

Obzirom da je u srpskoj agresiji ubijeno više civila nego vojnika ta statistika daje snažan karakter genocida jer se u stručnoj literaturi rat u kojem pogine više civila negoli vojnika tretira kao rat genocidnog karaktera! Naime, u agresiji na Hrvatskusku je ubijeno 7263 civila i 6891 vojnika! Od ukupnog broja ubijenih civila gotovo je polovica starijih od 60 godina! Agresor je ubio 3182 žena, ranio 3560 žena , s tim da su stradale žene bile civilne osobe! Agresor je osim toga ubio 345 djece s tim što je 108 djece ostalo trajnim invalidima! Bez jednog roditelja je ostalo 4285 djece, a bez oba njih 54. Među zatočenicima srpskih logora bilo je čak i 219 djece, a kao nestale se još uvijek vodi 15 djece. U ratu je ranjeno 1184 djece, odnosno čak 12% svih ranjenih su bili djeca!

NA
Nadalinaaa
15:42 24.11.2013.

Osječka opća bolnica je izravnim granatama izgubila šest različitih odjela i bila je na stalnoj meti susjedne vojarne. Bolnica u Slavonskom Brodu je bila izložena teškim razaranjima kao i sam grad. Na taj grad je u napadima samo tijekom 1992. palo preko 50 tisuća granata, tako da je srušeno preko 3 tisuće stambenih jedinica. Pogođena je 21 škola, a u Slavonskom Brodu, samo tijekom 1992. ubijeno je 27 djece i 56 je ranjeno. Na vukovarsku bolnicu je dnevno u ratu padalo 70 do 80 granata, u Osijeku je bolnica u samo četiri dana 56 puta pogođena minobacačkim granatama, vinkovačka bolnica je pogođena preko 500 puta, pakračka koja je sravnjena sa zemljom dobila je preko 100 izravnih projektila, bolnica u Slavonskom Brodu preko 300 granata i nikad nitko nije reagirao iz svijeta i nikad nitko za to nije odgovarao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije