Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Alexis Tsipras

Komunist koji je sa 16 godina srušio reformu školstva

Alexis Tsipras Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
27.01.2015.
u 10:38

Odrastao je u obitelji srednje klase koja je glasala za socijaliste

Alexis Tsipras rođen je 1974. u predgrađu Atene, samo nekoliko dana poslije pada vojnog režima pukovnika Dimitrosa Ionannidesa. Otac mu je bio mali građevinski poduzetnik, a obitelj je tradicionalno glasala za Pasok, odnosno za grčke socijaliste. On sam često zna naglasiti da je ozračje u njegovu domu bilo progresivno i da njegova obitelj nije bila nimalo konzervativna te da je pripadala srednjoj klasi.

Politički je počeo djelovati još u srednjoj školi, i to kao član mladeži Komunističke partije. Kada su 1990. godine izbili studentski i učenički prosvjedi zbog reforme školstva, Alexis, tada 16-godišnjak, vrlo je brzo postao glavni pregovarač s vladom. On je brojne studentske zahtjeve sveo na samo jedan – ukidanje reforme – i na kraju i uspio. Vlada je nakon tromjesečnih pregovora smijenila ministra školstva i povukla reforme. Studirao je građevinu na atenskoj Politehnici, a tijekom studija također je bio politički aktivan. Nakon stjecanja diplome zaposlio se u javnom sektoru i u z rad magistrirao na temama iz urbanizma. Za gradske vlasti Atene izradio je nekoliko studija i projekata.

Nakon što se iz ljevičarske koalicije Synaspismos izdvojila Komunistička partija, on je ostao u Synaspismosu, koji je 2004. godine kao najjača stranka ušao u koaliciju radikalne ljevice Syrizu, koja se na početku sastojala od 13 stranaka i grupacija radikalno ljevičarskog, antiglobalističkog i ekološkog usmjerenja. U parlament je kao zastupnik ušao na izborima 2009. godine, a tri godine poslije, nakon izbora na kojima je Syriza osvojila drugo mjesto, postao lider oporbe. Tada je počeo njegov strelovit politički uspon koji ga je doveo i u utrku za predsjednika Europske komisije.

Njegovi prijatelji i politički suradnici kažu da je on još uvijek onaj isti ljevičarski aktivist kao i prije 25 godina. Živi u relativno skromnom stanu u središtu Atene sa svojom ljubavi iz srednje škole, ženom s kojom dijeli i političke ideje. Imaju dva sina, a stariji je dobio ime Ernesto po Ernestu Che Guevari, revolucionaru koji je njegovu ocu oduvijek bio prvi uzor.

>>Nakon uvjerljive pobjede Syrize pao euro i indeksi europskih burzi

>>Zašto je dobro za Hrvatsku da Tsipras pobijedi u Grčkoj?

Komentara 82

US
U sridu
10:51 27.01.2015.

Grci su neradnici,zivio sam medju njima 30-tak godina,samo kukaju na poreze i mesetare sa nekretninama,oni ce past jos nize,gdje je tko vidio napredak i komunizam u jednoj recenici.

DU
Deleted user
10:57 27.01.2015.

Dakle,na kraju,ipak kućni odgoj. Tata ga čuvao u krilu i pričao mu bajke o Ernestu.

BA
balic
11:41 27.01.2015.

Samo za prof.Stipu----------- razvijenost Hrvatske u vrijeme tita se osjeti i vidi jos i danas u nekim gradovima a o selima da ne pricam.. Koliko je jos ulica samo u Zagrebu(metropoli) koje nemaju ni kanalizaciju,ni normalnu rasvjetu,ni vodu u stanovimama ,koliko je jos ulica u metropoli koje lice onima na selu.. Bili smo tako razvijeni da ni svog lijecnika nismo imali nego je dva puta u tjednu dolazio na par sati iz grada na sela il one manje "gradove"..Autobusi su vozili prije podne i popodne ,u vecer nisi imao prijevoz..Nisi na kulturnim dogadjajima bio prisutan kao svaki covjek razvijene zemlje , a onda si nije svatko ni ficu moga priustit..i ti pricas o razvijenosti,,Ma sisaj sto dalje ,do kuce cvijeca i ostani tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije