Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEJEDNAKOST

Kako funkcionira komunizam? Jedan posto najbogatijih drži trećinu bogatstva!

kineska zastava
James Moy/Press Association/PIXSELL
26.07.2014.
u 11:27

Donjih 25 posto posjeduje samo 10 posto bogatstva

U komunističkoj Kini vlada velika nejednakost u prihodima - jedan posto najbogatijih kućanstava drži više od trećine bogatstva te države, dok donjih 25 posto posjeduje samo 10 posto, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Pekingu, prenosi People's Daily.

Institut za sociološka istraživanja u petak je objavio kako s kineska kućanstva u 2012. u prosjeku imala 439.000 yuana (oko 405.000 kuna), što je 17 posto više u odnosu na 2010. godinu. Međutim, u tom razdoblju porasla je nejednakost u prihodima. Dodaje se da je velika razlika u plaćama između gradova i ruralnih područja glavni razlog financijske nejednakosti u Kini.

Istraživanje također pokazuje zabrinjavajuće visok Ginijev koeficijent, kod kojeg 0 predstavlja potpunu jednakost, a 1 nejednakost. Prema vladinim statistikama iz 2012. godine Ginijev koeficijent bio je 0,47, no u ovom istraživanju, prema podacima iz istraživanja kućanstava iz iste godine, koeficijent je čak 0,73.

>> Kina do kraja 2014. prestiže SAD i bit će najveća ekonomija

Komentara 22

DO
dostatoga
12:24 26.07.2014.

gdje je srp, tu je i veliki cekic

MN
mnemnosine
12:04 26.07.2014.

U komunizmu ne postoji privatno vlasnistvo. Kina odavno nije komunisticka zemlja, pola zapada je preselilo proizvodnju u Kinu, masu zapadnih kapitalista zivi u Kini. Citavo svjetsko bogatstvo kontrolira 147 mega korporacija sa svojim satelitima, sub - korporacijama. Zlocinacka neoliberalna ideologija je zrazila citav svijet, ne samo Kinu.

NE
neutron
12:19 26.07.2014.

Ljudi, trebate razlikovati komunizam i socijalizam... Socijalizam je uvijek bio samo zamka, opijum za mase kojeg komunisti nisu nikada imali namjeru do kraja sprovesti, a kapitalizam ga je pak odbacio zajedno sa komunizmom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije