Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obama mu dao podršku

Joe Biden ipak u utrci za Bijelu kuću

U.S. Vice President Joe Biden smiles as he delivers remarks at the U.S.-Ukraine Business Forum in Washington July 13, 2015. REUTERS/Yuri Gripas
Foto: Reuters/PIXSELL
26.08.2015.
u 06:30

Potpredsjednik bi mogao ugroziti izglede favoritkinje Hillary Clinton koja je prva krenula u utrku još proljetos

Američki potpredsjednik, 72-godišnji Joe Biden, ipak bi mogao ući u utrku za kandidata Demokratske stranke na izborima za novog predsjednika SAD-a koji će se održati 8. studenoga 2016. godine.

Sve veće izglede za Bidenovu kandidaturu najavljuju američki mediji. Biden je u nas poznat i kao oštar kritičar Slobodana Miloševića, zagovornik intervencije na Balkanu, a posjetio je i prosvjednike na kijevskom Majdanu.

Nekoliko je znakova da Biden o kandidaturi razmišlja sve ozbiljnije. Prvo, nakon ručka s predsjednikom Barackom Obamom procurilo je da je Obama dao podršku Bidenu odluči li se kandidirati, iako iz Bijele kuće tvrde da je bila riječ o privatnom ručku. Biden je imao i dugi razgovor o ekonomiji sa senatoricom Demokratske stranke Elizabeth Warren, profesoricom ekonomije poznatom i po radu kojim je pokazala da radnici u Americi danas zarađuju manje nego prije 30 godina, a treba im više novca za stanovanje, liječenje, prijevoz i školovanje djece.

Warren se bavila i osobnim bankrotom u SAD-u i pokazala da je polovica bankrotiranih Amerikanaca propala jer su plaćali liječenje, iako ih je većina imala zdravstveno osiguranje. Warren je također bila na listi potencijalnih predsjedničkih kandidata, a svidjelo joj se što se kandidirao neovisni kandidat Bernie Sanders, koji se također bori za kandidaturu Demokratske stranke. Sandersova popularnost raste: u srpnju je na svojim skupovima okupljao desetak tisuća ljudi, a u kolovozu već i 28 tisuća. Sanders je jako aktivan i na Facebooku, ima 1,8 milijuna lajkova.

Biden oklijeva i zbog obiteljske tragedije, u svibnju mu je od karcinoma umro sin Beau. No, uđe li u utrku, zakomplicirat će izglede favoritkinje Hillary Clinton, koja je krenula još proljetos s detaljno razrađenom kampanjom. Za Clinton su se već opredijelili mnogi visoko pozicionirani demokrati, a drugi kažu da će raditi za Bidena bude li među kandidatima. (sp)

>>Početna sreća Hillary Clinton neće biti dovoljna za ulazak Bijelu kuću

>>Tragedija u obitelji američkog potpredsjednika: Srce mi je slomljeno

Komentara 10

DU
Deleted user
16:33 26.08.2015.

..a sin ce mu u utrku za predsjednika ukraine

BR
Branko102
15:19 26.08.2015.

U bivšoj državi imali smo pakovanje toalet papira (100 listića) u dvije verzije.Jedno pakovanje je nosilo ime golub,a drugo galeb.Pa je netko rekao,kakva je razlika između goluba i galeba ? Odgovor je glasio: "Nikakva.To je isto sr**e,samo drugo pakovanje".Tako jee i sa američkom kvazidemokracijom. Građani biraju isto sra*e u drugom pakovanje.Još davno je David Rockfeller rekao slijedeće :"Nije važno tko je na vlasti dok mi kontroliramo novac" !! Tako da te priče o demokratima i republikancima su obična vreća go***a.

Avatar superhik74
superhik74
17:58 26.08.2015.

U prevodu na Hrvatski jezik Joe Biden je glavni zagovornik obojenih revolucija I smjena rezima nacija koje nisu Americki vazali, a s obzirom da Clinton-ici ide jako lose bankarski vladari iz sjenke uvode njega kao rezervnu varijantu, dokazanog poslusnika I izvrsioca njihovih naredjenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije