Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima razumijevanja za Rusiju

Je li Schröder ostao posljednji Putinov prijatelj sa Zapada?

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
29.07.2014.
u 22:00

Mjesec dana nakon ruske aneksije Krima Schröder se izgrlio s Putinom

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder ima 70 godina, no njegove rođendanske pijanke izazivaju glavobolju diljem Europe. U Sankt Peterburgu, političkom uporištu Vladimira Putina, izgrlio se s ruskim predsjednikom samo mjesec dana nakon ruske aneksije Krima. S rođendanske zabave poslao je poruku Zapadu: "Putin ima moćne prijatelje u Europskoj uniji."

Andreas Scheuer, glavni tajnik konzervativnog CSU-a, koalicijskog partnera Angele Merkel, ostao je zaprepašten jer su tada na istoku Ukrajine uhićeni njemački promatrači. „Naši momci su u zatvoru na kruhu i vodi, a Schröder slavi u palači uz kavijar i šampanjac", komentirao je.

Od tada su prošla tri mjeseca, a velika njemačka koalicija, sastavljena od konzervativnog CDU-a i socijaldemokratske stranke SPD i dalje je paralizirana u pitanju uvođenja sankcija Rusiji. Kada Nijemci u svakodnevnom životu koriste riječ „Versteher" (osoba koja razumije nešto) s ironijom žele upozoriti da netko pretjeruje u nečemu. Tako je, primjerice „Frauenversteher" muškarac koji obično pretjeruje tvrdeći da poznaje žene. No odnedavno je u medijima iskovan termin „Russlandversteher" ili „Putinversteher" – član elite ili inteligencije s izrazitom empatijom prema Rusiji i Putinu.

To je upravo Schröder kada grli ruskog predsjednika ili kada u novinama kaže da ima razumijevanja za njegov potez na Krimu.

Ukrajina i baltičke zemlje, u stalnom strahu od Moskve, ogorčene su vanjskom politikom Njemačke, za koju tvrde da je upravo takva. U Kijevu je kancelarka Merkel dobila nadimak – gospodin Ribbentrop. Aluzija je to na njemačkog ministra vanjskih poslova Joachima Ribbentropa potpisnika tajnog pakta između Hitlera i Staljina 1939. kojim su dvije sile zauzele baltičke zemlje.

Važni osobni kontakti

No stalni negativac za te države je Gerhard Schröder, bivši vođa socijaldemokrata od 1998. do 2005. koji u svakoj prilici ima razumijevanja za rusku politiku. Nakon što ga je na izborima prije devet godina porazila Angela Merkel, nije stigao ni sići s političke pozornice, a već je zasjeo na čelo velikog ruskog projekta Sjeverni tok (Nord Stream). Tim cjevovodom ruski plin kroz Baltičko more dolazi u Njemačku zaobilazeći tradicionalno tranzitne zemlje Ukrajinu, Poljsku, Češku, Slovačku i Bjelorusiju. Schröder je predsjednik zajedničke kompanije Nord Stream, u kojoj ruska državna tvrtka Gazprom ima 51-postotni udio. Angela Merkel, pak, otvorila je plinovod 2011. zajedno s tadašnjim predsjednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim, francuskim premijerom Françoisom Fillonom i nizozemskim predsjednikom vlade Markom Rutteom. Schröder utjecajem preko SPD-a nastoji održati tradicionalnu poziciju te stranke, a time i vlade. Naime, još od Drugog svjetskog rata osobni kontakti uvijek su igrali važnu ulogu u odnosu između Berlina i Moskve. Socijaldemokratski kancelar Willy Brandt plivao je sa sovjetskim liderom Leonidom Brežnjevom pokraj Jalte 1971. utirući put njemačkoj „istočnoj politici", kojoj je cilj bio ublažavanje tenzija proizašlih Hladnim ratom i izbjegavanja trećeg svjetskog rata na svom tlu. U srpnju 1990. Helmut Kohl je razgovarao s Mihailom Gorbačovom odjenuvši vuneni pulover koji je simbolizirao njihov blizak odnos i povjerenje. Vjerovao je da će do njemačkog ujedinjena, odnosno normalizacije odnosa s Istočnom Njemačkom i Sovjetskim Savezom doći kroz male korake u trgovini, kulturi, osobnim i političkim kontaktima. Godine 2001. u snijegom prekrivenoj Moskvi Gerhard Schröder i Vladimir Putin vozili su se saonicama koje su vukli konji. Ondje se rodilo prijateljstvo. Dvije godine poslije Schröder je izazvao nezadovoljstvo u Washingtonu obrušivši se na američku intervenciju u Iraku, kojoj se protivio i sam Putin.

Negativni prema SAD-u

Naime, Njemačka nije sudjelovala u vojnim akcijama još od Drugog svjetskog rata, a onda je Schröder u sklopu NATO-ovih operacija poslao vojnike na Kosovo i Afganistan, ali nije htio čuti za operacije u Iraku narušivši politički odnos sa SAD-om. Godine 2007. nogometaši njemačkog prvoligaša Schalkea istrčali su u plavim dresovima noseći na prsima natpis Gazprom, čiji su direktori predsjednikovi ljudi od povjerenja. To je, osim poslovnog, bio i simbolični čin zbližavanja s Rusijom.

Kada danas još jedan bivši SPD-ov kancelar Helmut Schmidt kaže da aneksija Krima „možda nije posve legitimna, ali je razumljiva", i on spada u još jednog „Putinvehstehera". No kada predsjednik uprave kompanije Siemens nakon sastanka u Moskvi s predsjednikom poruči da se posao nastavlja kao i inače, jasno je da Schröder nije osamljeni lobist.

Nijemci su danas podijeljeni. I dok otprilike polovica smatra da Rusiji treba uvesti sankcije, ostali se tome žestoko protive. Skandal u kojem je otkriveno da Amerikanci prisluškuju njemačku vladu potiče negativan sentiment prema SAD-u i dodatno razumijevanje za Putina.

>> Britanski odvjetnici tuže Putina zbog rušenja zrakoplova

Komentara 33

GV
golub Vaso
22:10 29.07.2014.

Putin ima u europi puno prijatelja, to su svi oni kojima mediji nisu isprali mozak.

Avatar flegmatik
flegmatik
22:29 29.07.2014.

Europa ne moze bez Putina - energetski i ekonomski je ovisna o Rusiji. Pogledajte samo primjer nase smijesne zemljice - uveli vizni rezim za turiste iz Rusije, pa cijelo ljeto kukamo o "srpanjskoj rupi", o tome kako Nijemci ne troseose kao Rusi i slicno. Tako je i na vecoj, Europskoj skali. Ovo sto se Europa kao nesto prijeti je najobicniji igrokaz.

CH
choco
22:55 29.07.2014.

Nije,i svako je putinov prijatelj koji razmislja svojim mozgom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije