Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatično na granici

Pogledajte kako je mađarska policija izbjeglice smirivala suzavcem

Mađarska suzavac
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
26.08.2015.
u 13:49

Izbjeglice su iza kordona policajaca vikale "UN" i "pomozite nam".

Mađarska policija bacila je suzavac kako bi spriječila nerede u prenapučenom prihvatnom centru za izbjeglice na svojoj južnoj granici, piše Sky News.

Reuters piše kako se incident dogodio u prihvatnom centru u regiji Roszke, a BBC da je suzavac bačen nakon što su izbili neredi jer migranti nisu željeli da im u centru uzimaju otiske prstiju. Izbjeglice se navodno boje da bi to moglo značiti da će morati tražiti azil u Mađarskoj, a većini njih je cilj završiti u Njemačkoj ili drugim državama Europske unije. AFP, pak, piše kako su sigurnosne snage bacile suzavac nakon što je 200 migranata pokušalo napustiti prihvatni centar. Navodno se nakon tog incidenta situacija u centru smirila.

Reuters je objavio snimku lokalne mađarske televizije HIR TV na kojoj se iza kordona policajaca vide okupljeni izbjeglice koji viču "UN" i "pomozite nam". Potom u centar stižu policajci s kanisterima punjenima suzavcem te ga raspršuju među imigrantima.

Mađarska šalje vojsku na granicu

Mađarska je prethodno najavila da bi mogla iskoristiti i vojsku u osiguravanju granice na koju se slijeva rekordan broj izbjeglica koji uglavnom bježe iz ratom zahvaćene Sirije. O tom prijedlogu mađarski parlamentarci trebali bi raspravljati sljedećeg tjedna.

Policija je izvijestila da je jučer uhvatila 2533 ljudi koji su prešli granicu i u Mađarsku ušli iz Srbije. Uglavnom su to bili državljani Sirije, Afganistana i Pakistana.

Šalju više policajaca na granicu

Šef mađarske policije Karoly Pepp kazao je novinarima u Budimpešti da će dodatnih 2106 policajaca biti poslano na granicu sa Srbijom. Ti odredi su nazvani "granični lovci", a patrolirat će duž cijele granice. Tisuću policajaca već danonoćno nadzire granicu i pokušava spriječiti izbjeglice u ulasku u Mađarsku.

Mađarska se od najveće izbjegličke krize u Europi od Drugog svjetskog rata pokušava boriti gradnjom ograde na granici. Reuters piše da je Mađarska danas objavila planove kako će njihovu granicu početi čuvati vojnici i policajci sa psima. Prema podacima mađarskih vlasti, u tu je državu ove godine iz Srbije ušlo 140 tisuća izbjeglica.

>>Evo kako bi hrvatski političari riješili izbjegličku krizu

>>Nakon izbjegličke katastrofe Europska unija više neće biti ista

Komentara 73

KO
koko31
12:24 26.08.2015.

mađari rade pametno gledaju svoj interes a ne slušaju naputke iz brisela

NE
nepenthe
12:31 26.08.2015.

Dublin II. obvezuje prvu državu EU u koju je izbjeglica stupila da o njoj brine, bez obzira gdje je/u kojoj državi azil zatražen...Pitam se samo što naši čekaju sa mjerama osiguranja granice

TH
than
12:50 26.08.2015.

Nista cudno. Sve ima svoje granice. Ukoliko se nesto ne poduzme priljev migranata ce biti sve veci i veci. Udar na proracune europski drzava neizdrziv, jer ovo sve ide na socijalu. A na kraju neka nam Bog pomogne, jer tko zna tko sve ulazi u Europu. To sto ce uzeti njemacki azil, dobiti drzavljanstvo, ne znaci da ne moze neku glupost napraviti i u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije