Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog zakona

Italija uvodi tri slobodna dana za žene zbog menstruacije?

Italija
Foto: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL
27.03.2017.
u 22:00

U Japanu “menstrualni odmor” postoji od 1945., u Indoneziji od 1948., a od 2001. u Južnoj Koreji i od 2013. na Tajvanu

Četiri zastupnice Demokratske stranke (Romina Mura, Daniela Sbrollini, Maria Iacono i Simonetta Rubinato) predstavile su u odboru za rad talijanskog Zastupničkog doma nacrt zakona kojim bi se uveo “menstrualni odmor” od tri dana u mjesecu kako žene koje imaju poteškoća tijekom mjesečnice ne moraju uzimati bolovanje ili godišnji odmor.

Taj trodnevni menstrualni odmor, koji je predstavljen prije nekoliko mjeseci, a sada se o njemu raspravlja u parlamentu, ne bi automatski mogle koristiti sve žene, ali mnoge smatraju da bi donošenje takvog zakona značilo veliki korak naprijed u zašiti ženskih prava.

Računa se da u Italiji između 60 i 90 posto žena u vrijeme mjesečnice dodatno pati od glavobolje, križobolje itd., a njih 30 posto mora nekoliko dana odležati u krevetu zbog bolova.

U ta tri dana menstrualnog odmora ženama se ne bi smanjivao iznos plaće, a svakog 30. siječnja u godini one koje namjeravaju koristiti tu pogodnost morat će poslodavcima priložiti liječničku potvrdu.

Prijedlog zakona iznesen je u travnju prošle godine, ali teško da će moći biti usvojen do konca mandata ovog sastava parlamenta, odnosno do 2018. Prema tome, sve će se vjerojatno prebaciti sljedećem sazivu parlamenta.

U nekim zemljama Istoka takvi su zakoni već odavno na snazi. U Japanu postoji od 1945., u Indoneziji od 1948., a od 2001. u Južnoj Koreji i od 2013. na Tajvanu.

>> Zastupnici iz Texasa prekipjelo pa napisala zakon koji će kažnjavati muškarce po 100 dolara za masturbaciju

>> Švicarska od turizma zaradi triput više nego Hrvatska, a sve su nedjelje neradne

Komentara 5

BK
branko-kockica
22:18 27.03.2017.

Može, ali onda za vrijeme PMS-a moraju odraditi duplo.

GO
gooniegoogoo
15:41 28.03.2017.

ja recimo mislim da bi moralo biti obavezno bolovanje tjedan dana PMSa i tjedan dana menstruacije i naravno svima iste plaće.

PE
PepeCoco
00:21 28.03.2017.

a šta je samnom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije