Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 3 MJESECA

Iračke snage oslobodile najmanje 80 posto istočnog Mosula

Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
11.01.2017.
u 16:16

U ofenzivi pokrenutoj 17. listopada sudjeluju deseci tisuća iračkih vojnika, uz potporu međunarodne koalicije pod američkim zapovjedništvom

Iračke snage oslobodile su najmanje 80 posto istočnog Mosula od Islamske države, rekao je danas glasnogovornik iračke vojske, tri mjeseca nakon početka velike ofenzive na taj drugi najveći irački grad.

"Mislim da možete reći da smo zauzeli 80 do 85 posto" istočnog dijela Mosula, rekao je.

U ofenzivi pokrenutoj 17. listopada sudjeluju deseci tisuća iračkih vojnika, uz potporu međunarodne koalicije pod američkim zapovjedništvom.

U početku su zauzeli nekoliko sektora na istoku grada, no tada su naišli na žestok otpor džihadista, koji se brane čestim samoubilačkim napadima automobilima-bombama. Napredak je u početku bio spor, no od početka godina je bolji zahvaljujući boljoj koordinaciji s drugim snagama na terenu.

Iračke snage u nedjelju su stigle do mosta na Tigrisu, koji dijeli grad na dva dijela, prvi put od početka operacije. Zapadni dio grada, gdje se nalaze međunarodna zračna luka i stari grad, i dalje je pod nadzorom islamista.

Irački premijer Haider al-Abadi u početku je najavljivao oslobođenje Mosula do kraja 2016., no nedavno je produljio rok na još tri mjeseca.

>> Šokantna ispovijest jezidskih žena koje su teroristi 'Islamske države' držali kao seksualne robinje

Ključne riječi

Komentara 10

BA
BarunHrLika
22:39 11.01.2017.

Za sve kriv muhamed...

DU
Deleted user
09:12 12.01.2017.

Irak je zemlja koja je od kauboja amera davno oslobodjena zar ne, pa zar se toga nitko ne sjeca, ma nemoj mi rec...,joj koji jadnici ti ameri, toliko o tome kako su rat u Iraku dobili.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
17:31 11.01.2017.

" Dragi Ameri.. zbog ekstremno niskih temperatura zaželjeli smo se nečeg vrućeg odozgora " vaša RS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije