Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv muljanja

Hrvati, uz Poljake i Grke, primaju najviše dječjih doplataka iz Njemačke

Roditelji i djeca, mama
Foto: Thinkstock
29.08.2014.
u 15:35

Ako gastarbajter vara državu, uvodi se mogućnost da mu se na pet godina zabrani ulazak u državu

Njemačka vlada usvojila je prijedlog zakona kojim želi stati na kraj doseljenicima koji zloupotrebljavaju sustav i žive od socijalne pomoći, a jedna je od novosti je mogućnost petogodišnje zabrane ulaska u Njemačku za svakomg građanina iz drugih država EU koji je uhvaćen kako vara njemački socijalni sustav.

Takva kazna u obliku zabrane ulaska dosad je građanima drugih država EU mogla biti izrečena samo ako su označeni kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti ili javnom redu i miru. Ministar unutarnjih poslova

Thomas de Maiziere u srijedu je, zajedno s prijedlogom zakona, prezentirao i studiju koja otkriva točan broj imigranata iz drugih država EU koji žive i rade u Njemačkoj. Podaci iz te studije, koju je analizirao Večernji list, otkrivaju da 49.767 hrvatskih državljana prima njemački dječji doplatak.

Od svih drugih državljana EU, osim Nijemaca, samo Talijani, Grci i Poljaci primaju njemački dječji dopalatak više od Hrvata. No, to ne znači da Hrvati zloupotrebljavaju sustav jer se mogućom zloupotrebom smatra situacija kad roditelji gastarbajteri uzimaju dječji doplatak u Njemačkoj, a djeca im ne žive u Njemačkoj nego u domovini. Među Hrvatima takvih je primjera samo 0,19 posto, dok je među Poljacima, Česima i Slovacima čak do 28 posto.

Bavarski političari zalažu se da roditelji čija djeca ne žive u Njemačkoj prestanu ostvarivati pravo na njemački dječji doplatak. U Njemačkoj žive i rade 240.543 hrvatska državljanina. Od svih drugih državljana EU samo je Talijana, Grka, Poljaka i Rumunja više nego Hrvata u Njemačkoj. U 2013. u Njemačku su seje doselilao 18.633 hrvatskaih državljanina.

>>Beskućnik: Prodavao sam čestitke, a onda je došla fiskalizacija

>>Socijalna pomoć? Može, ali neka prvo pometu ulice

Komentara 1

AA
aabbcc
15:08 30.08.2014.

Tu nema nista lose i Markel bi trebala biti ponosna sto i strani radnici imaju djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije