Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pariz i Berlin ponovno bi reformirali Europu

Hoće li eurozona zbog grčke drame postati Sjedinjene Europske Države?

angela merkel francois hollande
Foto: Reuters/PIXSELL
30.07.2015.
u 08:30

Bogate američke države daju 15 puta više za najsiromašnije od eurozone – Njemačka daje 0,5%, Maryland 7,5% BDP-a

Može li eurozona prerasti u Sjedinjene Euro Države? Ideja francuskog predsjednika Françoisa Hollandea, koju su poduprli i njemački ministar financija Wolfgang Schäuble i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, da eurozona dobije jedinstvenu vladu i zajednički proračun dolila je ulje na vatru već postojećim raspravama može li ovakva monetarna unija uopće preživjeti. I je li moguće da po uzoru na Sjedinjene Američke Države jednoga dana na Starom Kontinentu imamo Sjedinjene Euro Države, a nakon toga i Sjedinjene Europske Države?

Kriza u Grčkoj pokazala je da ima nešto trulo u europskoj monetarnoj uniji, na što su američki ekonomisti upozoravali i prije uvođenja eura.Dvije godine prije uvođenja eura kao službene valute u 11 zemalja EU, profesor s Harvarda Martin Feldstein, lansirao je 1997. tezu da uvođenje eura može dovesti i do oružanih sukoba.

Američki proroci

– Različiti europski mentaliteti imaju i različit odnos prema inflaciji i nezaposlenosti kao i potpuno različite ekonomske politike, što dugoročno ima potencijal da probudi stare povijesne animozitete – upozorio je još prije 18 godina profesor Feldstein. Po njegovu mišljenju, jedna od temeljnih pogrešaka eurozone jest to što Bruxelles uopće nije predvidio zakonsku mogućnost izlaska iz monetarne unije, a to se u aktualnim debatama o Grčkoj nameće kao jedan od ključnih problema.

– Bilo bi bolje da eura nikada nije ni bilo. Euro moramo gledati kao neuspjeli eksperiment – kazao je Feldstein u intervjuu za njemački Welt am Sonntag. Isto kao i Feldstein o euru je govorio i američki nobelovac iz 1976. Milton Friedman. On je 1997. kazao da “euro neće preživjeti prvu veliku krizu”.Jedan od najgorljivijih kritičara ideje eura jest i Paul Krugman, američki ekonomist koji je nobelovac postao 2008., upravo u godini kada je iz Amerike krenula globalna recesija.

– Zašto smo svjedoci tolikih ekonomskih katastrofa u Europi? Ulaskom u eurozonu te su zemlje prisilno obukle jaknu iz koje nema izlaska. Bez smislenog ekonomskog okvira projekt eurozone ne može funkcionirati – kaže Krugman.

Dva problema

I u Europi su sve više svjesni da se ovakvoj eurozoni s tolikim razlikama među članicama ne smiješi svijetla budućnost. Stoga Francuska i Njemačka promišljaju o eurozoni s jednim vođom i jednim proračunom, po uzoru na SAD.Ta ideja ima dva ključna problema – prvi je jezik – za razliku od SAD-a, gdje se govori jedan jezik, a u eurozoni je 18 službenih jezika. Drugi je problem što će se nacionalne države teško još više odreći svoga suvereniteta na račun Sjedinjenih Europskih Država.

Rješenje će, po svemu sudeći, biti negdje u sredini – Europa u dvije brzine: ekonomska eurozona i politička Europska unija. Eurozona s puno strožim kriterijima za ulazak koja će biti perjanica rasta i cijele EU.  

>> Vijeće mudraca: Eurozoni ne treba zajednička vlada, već jače tržište  

Komentara 29

Avatar Floyd1
Floyd1
14:37 30.07.2015.

Mozda sad shvatite zasto Putin nece Rockfellere i ostale sioniste u svojem drustvu.

CI
cicibela
09:05 30.07.2015.

Domoroce u rezervate, naseliti imigrante i postaviti Führera u Bruxelles! Zionski mudrac Rockefeller je to davno najavio: "Sve što trebamo je jedna prava i velika kriza i narodi će sami prihvatiti Novi svjetski poredak!” u kojem vladaju elita i bankari.. Ne dajmo da masonski planovi ostanu neostvareni!

Avatar Nomad09
Nomad09
08:59 30.07.2015.

Socijalistička Federativna Republika Europa. Nebu išle …

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije