Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šoping u europskim centrima

Građani iz BiH prelaze i po 500 kilometara radi nabavljanja jeftinije hrane i odjeće

šoping
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/2
05.03.2017.
u 22:21

Stanovnicima BiH isplati se voziti i po 500 kilometara do europskih trgovačkih centara, gdje za manje novca mogu kupiti mnogo više kvalitetnijih stvari nego u domaćim trgovinama.

Da bi kupili odjeću i obuću po povoljnijim cijenama, sve više stanovnika BiH odlazi na šoping-izlete u Trst, Beč i Graz, pa i Zagreb.

Šoping izleti

Stanovnicima BiH isplati se voziti i po 500 kilometara do europskih trgovačkih centara, gdje za manje novca mogu kupiti mnogo više kvalitetnijih stvari nego u domaćim trgovinama. Sve više ljudi, osim cijena, primjećuje i kvalitetu robe sa Zapada i odlučuje se za kupnju vani, jer ipak su naši proizvodi rađeni za treće zemlje i ne prolaze kontrole kao oni proizvodi namijenjeni zemljama EU-a.

A svoju priliku u tome vidjele su i brojne turističke agencije koje organiziraju šoping-izlete iz velikog broja gradova. Tako je za odlazak u Graz iz Sarajeva, Zenice ili Tuzle potrebno izdvojiti između 50 i 60 KM, Banje Luke oko 50 KM – iz koje odlazak u kupnju u Zagreb i Ljubljanu košta oko 25 KM, za Trst 40 KM.

Povoljne karte, popusti na hranu, odjeću te higijenske proizvode i do 80 posto dovoljan su razlog za prelazak nekoliko stotina kilometara.

– Karte su zaista pristupačne, pa i ako nemate novca za neki veći šoping, stvarno se isplati otići i vidjeti gradove. Moj izbor bili su Graz i Beč, koji su zaista prelijepi, a o cijenama nemam riječi. Recimo, nakit jedva platiš euro ili dva, dok za takve primjerke kod nas treba izdvojiti i deset puta više. Odjeća je također dosta povoljnija, izbor mi se čini isti jer i u Sarajevu ima dosta butika s poznatim markama odjeće, ali su cijene vani niže, kazala je za Večernjak jedna Sarajka.

Odlasci autom

Razlika u cijeni, jeftine autobusne karte, ali i blizina austrijskih trgovačkih centara razlog su što se veliki broj Banjolučana odlučuje za kupnju u EU. Građani kažu da se put itekako isplati te da se za 200 KM za cijelu obitelj može kupiti toliko stvari da ispune prtljažnik automobila.

– Svaka tri mjeseca idem u Graz, a nekada i do Zagreba. Čak su i tamo sniženja veća nego ovdje. Kupim kvalitetne stvari koje za taj novac nikada ne bih našla ovdje – jakne po 10 ili hlače za 7 maraka, a o obući i kozmetici da ne govorim. Nekada idem autobusom, a nekada s društvom autom pa podijelimo troškove, uglavnom je to oko 20 KM, a i kada izdvojim 50 maraka za kartu, opet se isplati – kazala je za Euroblic Branka Malić iz Banje Luke dodajući da joj nikada neće biti jasno zašto su u BiH manje kvalitetne stvari toliko skuplje.

U Pokretu potrošača tvrde da popusti u BiH služe samo kako bi privukli kupce te da kupci u tamošnjim trgovinama ne mogu mnogo uštedjeti na popustima.

– Ovdje možemo kupiti čizme i jakne na kraju zime ili kupaće kostime poslije ljeta koje trgovci moraju prodati jer sljedeće godine neće biti u modi. Popularne su akcije “1 + 1 gratis”, a sve to služi kako bi se obmanulo potrošače da uđu u trgovinu. Ljudi vide da je nešto gratis, uđu u trgovinu i često zbog toga kupe proizvode koje nisu planirali kupiti, kazala je Euroblicu Murisa Marić iz prijedorskog Pokreta potrošača. 

>>Razočarani kupac: 'Dok pravo sniženje dođe, nestane onog što trebam – zato idem u Graz'

Komentara 10

CR
crnaguja1950
05:33 06.03.2017.

Prije mjesec dva u istim novinama clanak kako hrvati hrle u cazin i kladusu jer da je tamo sve puno jeftinije.znaci,bosanci sa,slabijim standardom od nas idu do zagreba i beca kupovat kvalitetniju robu koja je tu jeftinija a hrvati kod njih kupuju junk.heh,vrh novinarstva.

SL
stalno lazu
06:00 06.03.2017.

Neki dan idite u bosnu jevtinije je a danas bosanci idu u europu po kvalitetnu robu.

CE
centirion
01:17 06.03.2017.

Poruka ovog članka! Ne idite u Bosnu! Kako Prozirno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije