Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olujno nevrijeme i u Austriji

Gotovo cijelo Gradišće pod vodom

maksimir, nevrijeme
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
31.07.2014.
u 13:53

Od ciklone „Renate“ najviše su nastradale austrijske istočne pokrajine Gradišće i Donja Austrija, no ni one na zapadu zemlje kao Tirol i Salzburg nisu bile pošteđene nevremena i vodene bujice.

Olujno nevrijeme, praćeno jakim pljuskovima, grmljavinom i tučom pogodilo je u noći sa srijede na četvrtak i Austriju. Od ciklone „Renate“ najviše su nastradale austrijske istočne pokrajine Gradišće i Donja Austrija, no ni one na zapadu zemlje kao Tirol i Salzburg nisu bile pošteđene nevremena i vodene bujice.

Prema informacijama iz Pokrajinske centrale za sigurnost Gradišća (LSZ) u Željeznom (Eisenstadt) „gotovo cijelo Gradišće je pod vodom“. Najteže je pogođeno područje uz jezero Neusiedl, Oberwart i Güssing. Gradske i mjesne ulice i trgovi su pretvoreni u slapove i jezera.

- Do četvrtka ujutro imali smo 342 intervencije - rekao je glasnogovornik gradišćanskog LSZ-a istaknuvši da su vatrogasne službe, koje su dodatno pojačane većim brojem osoba, imale i još uvijek imaju pune ruke posla na otklanjanju posljedica nevremena. Materijalna šteta od poplava još se utvrđuje, no riječ je sigurno o velikom iznosu, procjenjuju mediji.
Gradišće, gdje živi i veliki broj gradišćanskih Hrvata, pretežito je poljoprivredno i vinogradarsko područje.

U pokrajini Donjoj Austriji vatrogasne su službe morale intervenirati stotinjak puta, a više od 650 vatrogasaca najviše je posla imalo u poplavljenom području Neunkirchena, Bruck an der Leitha, Gänserndorfa i Hollabrunna.

Zbog odrona zemlje prouzročenog vodenom bujicom na južnoj pruzi između Glognitza, Payerbacha i Reichenaua obustavljen je željeznički promet. Na zapadu Austrije, u pokrajini Tirol  vodena bujica je s ceste odnijela automobil, a u pokrajini Salzburg izlila se je iz korita rijeka Salzach pa je na području Pinzgaua,  morao biti aktiviran alarm zbog opasnosti od poplava.

Što se tiče prognoze vremena, austrijski meteorolozi su za četvrtak najavili lako poboljšanje vremena uz mogućnost lokalnih pljuskova, no prognoze za Austriju narednih dana, unatoč relativno visokim ljetnim temperaturama, nisu baš ružičaste, što dodatno zabrinjava poplavljene.

>>Kao da je pao mrak – Pogledajte snimku ciklone koja je prohujala Zagrebom

>>Oluja nad Hrvatskom: Za vikend će biti sunčano, ali od utorka nove oborine

>>Grom udario u štagalj koji je u potpunosti izgorio

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije