Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOTOV JE PUT PREMA EU?

Europska unija prekida s Erdoğanom

erdogan, merkel
Foto: DPA/PIXSELL
27.11.2016.
u 22:43

Erdoğan bi se zadovoljio i ukidanjem viza za turistička putovanja Turaka u zemlje EU

Turski predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan je kao odmazdu za glasovanje u Europarlamentu, kojim se zatražilo prekid pregovora o ulasku Turske u Europsku uniju, zaprijetio puštanjem 3,5 milijuna migranata koliko ih se, navodno, nalazi u toj euro-azijskoj zemlji. Osim što su EU i Turska potpisali sporazum o zaustavljanju migracijskog vala (Bruxelles je Ankari obećao za to tri milijarde eura, a do sada je, navodno, platio samo 700 milijuna), dvije su strane pune međusobnih sporazuma o suradnji. Prvi je iz davne 1963. kada je tadašnja Europska ekonomska zajednica potpisala s Turskom sporazum o pridruživanju, pa 1970. protokol o pridruživanju, a 1987. Ankara je uputila zahtjev za ulazak u EZ.

Dakle prošlo je 30 godina od turskog zahtjeva za ulazak u EU. U međuvremenu, odnosno 1999., Europsko vijeće prihvatilo je tursku kandidaturu za ulazak u EU, a 2004. Europska komisija daje zeleno svjetlo za početak pregovora. Austrija i Cipar 2005. s rezervom prihvaćaju eurointegraciju Turske. Zapravo ni EU a ni Turska nisu jako oduševljeni spajanjem u uniju. Teško je vjerovati da bi neke europske države ratificirale ulazak Turske u EU, jer ne žele tako snažnu i brojnu muslimansku državu u Europi. A Ankara zna da ne bi više imala onu stratešku važnost koju ima sada. Osim toga, EU ne prihvaća i ne može prihvatiti čistku koju je Erdoğan proveo poslije suzbijanja pokušaja navodnog državnog udara od 15. srpnja ove godine. Erdoğan bi se zadovoljio i samo ukidanjem viza za turistička putovanja Turaka po zemljama EU, ali ni to nije dobio. Zapravo, put Turske u EU nije ni počeo.     

>> Erdoğan prijeti: Poplavit ćemo Europu migrantima!

>> Erdogan: Turska ne mora ući u Europsku uniju, ali se može približiti Rusiji i Kini

Komentara 39

Avatar toxic alien
toxic alien
05:53 28.11.2016.

Ameri su imali svoje planove za sjever Afrike i Bliski istok, a europski poltroncici su to poslusno poduprli... I sada, umjesto stabilnih diktatura, tamo imamo "demokraciju" u rasulu, ili mnogo tocnije receno, imamo anarhiju u kojoj cvate islamski fundamentalizam i terorizam. Zasto je Erdoganu toliko stalo do ukidanja viza za Turke? Zato sto bi on svim tim izbjeglicama u Turskoj jednostavno podijelio turske putovnice, i svim onim koji bi poslije dosli..., i "brana" koju on predstavlja bi se vrlo brzo pretvorila u tsunami islamista...

DU
Deleted user
00:11 28.11.2016.

Svrgnuli dijuatore koji su sprječavali migracije... u tom svrgavanju sudjelovala je EU po naputku Velikog Brata. Sad je došlo vrijeme da se plate računi.

RS
RS4
05:02 28.11.2016.

Za svakog emigranta Koje turska pusti u EU jednog Turicina deportirati u Tursku iz EU ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije