Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Džihadistica protjerana iz BiH

Elma Đušinac (21) regrutirala je žene za ISIL

Elma Đusinac
Foto: VL
28.11.2015.
u 20:53

Državljanka Srbije, rodom iz Kosovske Mitrovice, u veljači je putem Facebooka upoznala vehabiju Enesa Mešića i pobjegla od kuće

Živi horor, eto to nam se dogodilo. Ne znam kako ćemo ovo preživjeti i što smo Bogu zgriješili da naše divno dijete poludi, da ratuje i ubija ljude, mi je tome nismo učili – izjavio je jučer očajni otac Elme Đušinac (21), srbijanske državljanke netom uhićene u općini Kalesija u BiH u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Nalog za njezino uhićenje stigao je direktno iz MUP-a Srbije. Nesumnjivo je označena kao sljedbenica nasilne islamističke ideologije: operativni podaci govore da je dobro istrenirana za samoubilačke napade i spremna s istomišljenicima izvesti teroristički napad na ovim prostorima.

Zadatak Elme Đušinac, osim obavještajnih poslova, bio je i vrbovanje drugih žena u redove Islamske države. Spominje se i kao jedna od bližih suradnica Nusreta Imamovića, radikalnog vođe vehabija iz Gornje Maoče.

'Isprao joj mozak'

Na vijest o njezinu uhićenju obiteljska kuća u Kosovskoj Mitrovici zavijena je u crno.

– Mi smo ovdje u bošnjačkoj mahali ugledna obitelj, jedna od najuglednijih. Odgajili smo normalnu, poštenu, vrijednu djecu – kazao je Bećir Đušinac za srpski Alo. Agonija je počela još u veljači kada je pobjegla od kuće, udala se i zbog supruga postala džihadistica. Do tada je, tvrde, bila dijete za primjer.

– Cijelog života bila je odlična učenica, oblačila se normalno, moderno. Bili smo vrlo ponosni na nju. Studirala je njemački, odlično joj je išlo, a onda je pobjegla od kuće s tim vehabijom kojeg je upoznala preko Facebooka – kroz suze je kazao otac.

– Isprao joj je mozak, ali doslovno, za dva dana dopisivanja. Tko zna što joj je pričao, obećavao i u što je uvjerio, ali je uspio. Znala je da mi ne bismo dozvolili da se uda za njega pa je zato pobjegla u Bosnu – kaže Bećir Đušinac.

Kaže da se Elma neko vrijeme nakon bijega nije javljala, a onda ih je pozvala u posjet.
– Doživjeli smo kompletan šok. Bila je pokrivena, potpuno. To nije više bilo ono naše dijete, nisam je prepoznao, ni fizički, a nisam ni razumio ono što je govorila. A njen muž, za kojeg tada nisam znao ni tko je ni što je, od starta mi se nije dopao. Oboje su se vrlo čudno ponašali – rekao je Elmin otac koji za sebe kaže da je čovjek koji nikoga nije povrijedio pa je tako odgajao i svoju djecu.
– Imam još jednu kći i dvojicu sinova, dobra su to djeca, takva je bila i Elma. Nikada nisam podržavao nikakve islamiste, džihadiste, nikad nisam bio za terorizam. Najveći smo protivnici toga, ali zlotvor ju je zaludio – kaže Bećir. Njegova kći uhićena je zajedno sa "zlotvorom", svojim suprugom Enesom Mešićem, rodom iz Tuzle, koji je nedugo nakon uhićenja – za razliku od Elme – pušten na slobodu.

Akcija "Damask"

Naime, pripadao je grupi islamista uhićenih u rujnu prošle godine u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask", zajedno sa Bilalom Bosnićem, Avdulahom Hasanovićem, Eminom Hodžićem i Ademom Karamujom. Nakon tromjesečnog pritvora na slobodu su pušteni svi osim Bilala Bosnića, koji je prije dvadeserak dana osuđen na sedam godina zatvora. Svi, pa i Enes Mešić.

Elmin suprug nije nepoznat medijima: o njemu su pisali i 2013., kada je otvorena istraga o zastrašujućem slučaju nasilja nad njegovom tada 22-godišnjom suprugom Amelom. Za život opasne ozljede genitalija, kakve ni najiskusniji liječnici u sarajevskoj klinici za ginekologiju do tada nisu vidjeli, nesretnoj djevojci nanio je upravo njezin muž Enes pri pokušaju obrezivanja.

No džihadistici Elmi Đušinac, čini se, bio je savršen. Njezinim uhićenjem ometen je plan da s mužem otputuje u Siriju i odande se jednog dana vrati sijati smrt po Balkanu.

>> U BiH uhićena državljanka Srbije osumnjičena za terorizam

Komentara 43

Avatar babas
babas
21:21 28.11.2015.

Nevjerojatno kako fanatik može manipulirati mladim djevojkama. Žao mi roditelja,da sam ja na očevom mjestu,ja bih vehabiji presudio prije nego što je obreže.

DU
Deleted user
21:37 28.11.2015.

Ona mala muslimančica iz Beča, čini se da je pokušala pobjeći od svojih u Siriji, uhvatili je i prebili na smrt.... čisto dostojna smrt za glupaču koja je uživala sve blagosati zapada i mislila se malo zabaviti islamizmom..... i molim odgovorne da mi ne šalju opomene jer i sami vidite da nisu normalne... hvala...

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:29 28.11.2015.

Vehabije su ološ. Pretvaraju se se da poznaju Kuran bolje od svih muslimana, a istodobno se obračunavaju s posmrtnim ostacima prvih muslimana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije