Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2014. u 12:00

Srpske su agresore Amerikanci u Daytonu nagradili s pola Bosne već prije etnički očišćene od Hrvata i Muslimana.

Nedavna prijeteća najava premijera srpske polovice Bosne i Hercegovine, prozvane Republika Srpska, da će se RS referendumom po krimskome modelu odcijepiti od BiH, u Hrvatskoj i nije pobudila osobit interes. Pa ni hrvatske vlasti koja još ponavlja staru i naivnu političku mantru da je RS samo jedan od entiteta u BiH! Pritom kao da ne postoji činjenica da Krim nije bio čak ni entitet! Hrvatska vlast kao da i ne razmišlja o takvoj mogućnosti, ni o tome što takva nova i moguća geopolitička realnost donosi i što su u njoj hrvatski nacionalni interesi. Milorad Dodik o tim srpskim namjerama govori još od kada se Kosovo odvojilo od Srbije. Hrvatska naivnost kao da niječe svaku šansu za srpsko odvajanje od BiH.

Kada se Kosovo odvajalo od Srbije, Rusija i nije osobito protestirala. Srbi su bili razočarani takvim ponašanjem Vladimira Putina i ruske politike. Sada, kada se Krim referendumom i priključio Rusiji, vidi se koliko je ruski nehaj glede odvajanja Kosova bio politički lukav. Rusi su očito dalekovidno vodili politiku kao da igraju šah. To što su Amerikanci odvajanjem Kosova dobili najveću vojnu bazu u Europi, Rusima je dalo političke argumente za referendum i pripojenje Krima. Iz Dodikove najave i namjere moguće je iščitati koliko su Rusi već time što se nisu protivili kosovskoj samostalnosti bili politički domišljati, nasuprot Amerikancima. Još za rata u BiH Amerikanci su imali priliku pokazati svoje predosjećanje i geopolitičku pamet. Da su svojedobno Hrvatskoj vojsci, čiji su topovi već bili iznad Banja Luke, dopustili i ulazak u taj grad, rat u BiH mogao je biti završen i drugačije. Tada ne bi bilo Daytona niti tzv. Republike Srpske.

Nestankom tadašnje ratne srpske tvorevine nastale okupacijom hrvatskog i muslimanskog većinskoga prostora, Amerikanci su valjda računali da bi to moglo dovesti do hrvatske prevlasti u toj nama susjednoj državi. Umjesto toga, srpske su agresore u Daytonu nagradili s pola Bosne koju su oni prije toga etnički očistili od Hrvata i Muslimana! Ta je nepravda potom postala uzrokom trajnih frustracija ova dva protjerana naroda s njihovih vjekovnih prostora. Dodikov naum da će postupiti po krimskome političkom receptu pokazuje koliko su američke ratne procjene bile pogrešne. Mogućnost da se sadašnji srpski entitet nakon referenduma pripoji Srbiji dovodi i samu Hrvatsku u nešto sasvim novo i nepoznato. Srbija bi time dospjela tamo gdje je nikada nije bilo. Došla bi, katastarski, pod same hrvatske prozore. Ako je uloga Rusije u tome političkome scenariju bila toliko važna koliko se čini da jest, onda bi to mogao biti i najdublji prodor Rusije na europski zapad od 1945.

Od tri bosanskohercegovačka naroda, jedini su sadašnjim neprirodnim, nepravednim i nelogičnim ustrojem države u kojoj žive zadovoljni Srbi. No, oni ne žele BiH nego pripojenje Srbiji, u kojoj bi bio jak ruski utjecaj. Ruski je pak prodor na zapad najdalje odmakao upravo u srpskome dijelu BiH gdje su se Rusi pozicionirali kupnjom rafinerije u Bosanskom Brodu. Tek bi kupnjom dionica Ine dospjeli dalje i zapadnije. Srpska je fascinacija Rusijom stara, dok su njezina obnova i širenje počeli Putinovim dolaskom na vlast. Kolika je ta zaslijepljenost rusofilnim idejama velika, a ponekad dovedena i do perverzije, najdojmljivije je sažeto u rečenici popravoslavljenog Srbina, glasovitog režisera Emira Kusturice koji jednom reče: “Draže mi je rusko govno nego američka pita.” Taj je obrazac dugotrajni način iščašenog srpskog mišljenja. Mahniti je zagrebačko-beogradski zenitist Ljubomir Micić još početkom prošloga stoljeća, zagovarajući ne europeizaciju Balkana nego balkanizaciju Europe, o Srbima i Rusima govorio ne kao o Europljanima nego kao Istočnicima. U namjeri odcjepljenja RS-a i njegova pripojenja Srbiji kao da je sačuvana upravo takva zenitistička ludorija. Zna li Hrvatska što joj je u takvoj novoj i mogućoj geopolitičkoj realnosti činiti? Zna li Hrvatska uopće što su njezini nacionalni interesi?

>>Dodik najavljuje referendum o odcjepljenju po uzoru na Krim?

Komentara 82

LI
ličkiustanik
13:38 26.03.2014.

Milane Jajčinoviću kada ćeš napisati tekst o zločinima armije bih nad hrvatima u srednjoj bosni i sjevernoj hercegovini i držanjem logora za djecu u jablanici ja ću te smatrati objektivnim novinarom i političkim hrvatom a ne kvazi hrvatom tipa dobroslavv paraga,mesić i sličnim.

LI
ličkiustanik
13:26 26.03.2014.

Ovakvi me naslovi(tekst ne mogu pročitat) uvijek izbace iz sedla.Zašto mi plešemo po velikomuslimanskim notama i paničarimo nakon svake dodikove izjave.Dodik,ako je išta pokazao pokazao je da je pošteniji i po interese hrvatske daleko prhvatljiviji nego bilo koji bošnjački političar.Mi smo se sa srbima za svagda razgraničili(njima bos.brod i šamac,nama glamoč,grahovo,drvar) i vrijeme je za povijesni dogovor i pomirbu.Budućnost bih je u tri republike sa gl.gradovima mostar,banja luka,sarajevo ili je neće biti.

SE
selbivoje
12:06 26.03.2014.

ja vam kazem dodik ce odcjepici,odljepiti,i zakrjepiti, ako rusija i krim nece knjemu, onda ce dodik rusiji (sibiru) makar na traktoru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije