Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah od vehabija

Dodik ne vjeruje Sarajevu pa traži pomoć Beograda

milorad dodik dobar
Foto: Boris Ščitar
29.04.2015.
u 23:00

Istraga nakon atentata širi se u Dubnicu kod Kalesije koja je jedno od najaktivnijih okupljališta radikalnih vehabija

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH nastavila je danas ispitivati Kasima Mehidića i Avdulaha Hasanovića, dvojicu pripadnika vehabijskog pokreta iz sjeveroistočne Bosne za koje se vjeruje da su povezani s Nerdinom Ibrićem koji je u napadu na policijsku postaju u Zvorniku ubio jednog, a ranio trojicu policajaca.

Istodobno policijske snage na terenu provjeravaju više lokacija koje je posjećivao Ibrić, ali i druge vehabije na širem području Zvornika, uključujući i one koji su kao dragovoljci ratovali na strani Islamske države u Siriji i Iraku. Vjeruje se da je mjesto Dubnica u blizini gradića Kalesije jedno od najaktivnijih okupljališta radikalnih vehabija.

Usprkos strahu da bi napad na policijsku postaju mogao isprovocirati međuetničke incidente u BiH, to se nije dogodilo. Ipak, već nakon 24 sata od napada mogli su se primijetiti pokušaji da se cijeli događaj iskoristi za određene političke ciljeve. Mnogi bošnjački političari napad u Zvorniku naveli su kao argument da se jačaju državne sigurnosne strukture i središnja vlast u Sarajevu.

S druge strane, u Republici Srpskoj vladajući SNSD Milorada Dodika tvrdi kako je napad na policijsku postaju zapravo bio napad na RS, a da državne obavještajne i sigurnosne agencije nisu na odgovarajući način reagirale kako bi se spriječio sam napad. Predsjednik RS-a Milorad Dodik sastao se u srijedu u Beogradu s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem i zatražio obavještajnu i protuterorističku pomoć Beograda, jasno ističući kako ne vjeruje u sigurnosni sustav BiH. Rješenje vidi u jačanju entitetske policije.

>>Kako nadzirati sela ekstremista?

>>Terorizam u BiH i hrvatski problem – ekstremistima najprivlačnija sela uz granicu

Komentara 13

TA
takitako
20:56 30.04.2015.

zna li VL da je ubijeni policajac bio optuzen kao pocinilac genocida 90-tih godina, i njegovo ime se pominje u Hagu.... a da ovaj musliman koji ga ubijo je sin jednog od zrtava tog genocida i da se upravo taj ubijeni policajac spominje u vezi toga u Haskom sudu ?

RU
ruger
00:13 30.04.2015.

Ovaj covjek lici na svasto samo ne na politicara.

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
07:57 01.05.2015.

Ne radi se o terorizmu. To je osveta žrtve genocida prema jednim počiniocem istog. Kada nema sudske pravde onda se postupa prema obićajnom pravu. To je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije