Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
džamija marija

Danska otvorila prvu džamiju isključivo sa ženskim imamima

sherin khankan
Foto: Facebook
14.02.2016.
u 06:30

U džamiji Marija u Kopenhagenu molit će se i muškarci i žene, samo što će petkom pristup muškarcima biti zabranjen

U Danskoj je otvorena ženska džamija. Bit će to prva džamija koju vode žene u Skandinaviji, a osnivačica je Sherin Khankan, poznata komentatorica, rođena u Danskoj u obitelji Sirijca i Finkinje. Džamija Marija imat će samo ženske imame, u njoj će se moliti i žene i muškarci, ali petkom će biti zatvorena za muškarce.

Slični ženski objekti već postoje u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj, a pokretačica kaže kako postoji islamska tradicija koja dopušta ženama da budu imami.

– Ne samo u islamu, nego i u kršćanstvu i drugim religijama, uobičajena je patrijarhalna struktura. To treba mijenjati – kaže. Reakcije u islamskoj zajednici u Danskoj su umjerene, tek poneki imam pita bi li sad trebalo osnovati džamiju samo za muškarce.

– Da to učinimo, svi bi nas napali – kaže imam Waseem Hussein. U Danskoj jača antiimigrantski i antiislamski pokret pod vodstvom Danske narodne stranke i odnosi većine s islamskom manjinom su pogoršani. No, 2014. otvorena je velika džamija u Kopenhagenu s prvim minaretom u toj zemlji.

>> U Parizu se otvara prva džamija za osobe homoseksualne orijentacije

Ključne riječi

Komentara 5

HH
helgin@hogar
09:50 14.02.2016.

nesto je trulo u drzavi danskoj!

AA
aabbcc
12:29 14.02.2016.

sa ženskim imamima___ Neki to ne mogu shvatiti jer imaju napredna religiozna shvatanja.

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
16:31 14.02.2016.

muski imami na papratima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije