Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
General Kovač:

'Da Ranković nije smijenjen možda bi sudbina Jugoslavije bila drukčija'

zastava
Saša Miljević/Pixsell
24.10.2014.
u 10:08

Afera Ranković je, prema mišljenju autora, uvertira u razbijanje Jugoslavije

U Beogradu je objavljena i predstavljena knjiga koja temeljem saznanja iz srpskih arhiva "dokazuje" kako je smjenjivanje i cijela afera oko Aleksandra Rankovića, do 60-tih jednog od najbližih Titovih suradnika kojega se spominjalo i kao njegova nasljednika, i prvog čovjeka jugoslavenskih i srpskih sigurnosnih službi, bila konstruirana i namještena. Autori knjige "Slučaj Ranković iz Arhiva KOS", general Svetko Kovač, donedavno direktor Vojnosigurnosne agencije VBA, Irena Popović Grigorov i dr. Bojan Dimitrijević, znanstveni savjetnik u Institutu za suvremenu povijest, istražili su do sada potpuno nepoznatu građu KOS-a koja se čuva u Vojnom arhivu o tome zašto je smijenjen Ranković i da li je prisluškivao Tita što je, za javnost, bio službeni razlog za smjenu.

- Pokušali smo temeljem dostupnog materijala utvrditi da li je uopće bilo prisluškivanja, zbog kojega je Ranković smijenjen, ali i obraditi kakav je bio politički ambijent prije Brijunskog plenuma 1966. na kojemu je donesena odluka ne samo o njegovoj političkoj sudbini, već i o smjeni nekih njegovih suradnika. Također smo se bavili time što se događalo nakon tog Četvrtog plenuma CK SKJ i na što je sve odluka o Rankovićevoj smjeni utjecala - kaže Svetko Kovač za beogradske Večernje novosti.

Afera Ranković je, prema mišljenju autora, uvertira u razbijanje Jugoslavije pa podsjećaju kako su se nakon Brijunskog plenuma dogodile 1968. i studentske demonstracije, demonstracije na Kosovu, Hrvatsko proljeće, Ustav iz 1974., a 1991. i raspad Jugoslavije.

- Nakon Brijunskog plenuma Jugoslavija je napukla, a onda je totalno razbijena 1991. Možda bi sudbina Jugoslavije bila drukčija da je ostao Ranković. Možda bi raspad bio odložen - kaže Svetko Kovač.

>> Kronologija procesa razdruživanja od SFRJ

>> Dokumentarac o zločinima Udbe: 'Ubojstvo u Titovo ime'

Mislite li da bi sudbina Jugoslavije bila drukčija da Ranković nije smijenjen?

Komentara 30

KI
Kissinger
10:47 24.10.2014.

da pas nije srao ćopio bi zeca!

GO
goga12
11:01 24.10.2014.

Boli nas briga za vasu sugoslaviju.

JA
james49
11:14 24.10.2014.

Već davno bi to bila velika srbija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije