Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preokret

'Crveni Ed' udarit će na besramno bogate

Britain's opposition Labour Party leader Ed Miliband and his wife Justine leave after attending an election event at the Royal Horticultural Halls in London, Britain May 2, 2015. REUTERS/Stefan Wermuth
Foto: Reuters/PIXSELL
06.05.2015.
u 00:20

Otac Eda Milibanda, Ralph, bio je poznati marksist. Na grobu Karla Marxa zavjetovao se na odanost socijalizmu

Još prije godinu dana lider britanskih laburista 45-godišnji Ed Miliband bio je u britanskom tisku opisivan kao previše čudan da bi postao premijerom. Štreber i čudak, ljudima stran vunderkind ovih dana postao je osvajačem srca! Još nedavno glavni hit bili su njegovi gafovi, od snimaka kako se bori sa sendvičem do intervjua u kojima se više puta blamirao (jednom nije prepoznao ime kandidata svoje stranke).

Pobijedio brata blizanca

U javnim nastupima jako nespretan, ovih dana dobio je na Twitteru sljedbu obožavateljica – #Milifans – pa se i Washington Post pita je li se čudni političar pretvorio u "najcool" frajera u Britaniji. Neki ga uspoređuju s glumcem Hughom Grantom. U međuvremenu je i njegova Laburistička stranka dva dana uoči izbora koji se održavaju 7. svibnja po nekim anketama prešla u vodstvo (Milibandu daju 34, a konzervativnmom premijeru Cameronu 33 posto glasova). Za Milibanda se opredijelio i Guardian, u kojem kažu da baš i nisu navijači laburista, ali nejednakost u Britaniji prešla je sve granice – objasnio je taj britanski list. Nedavno su objavili i listu najbogatijih Britanaca, koje kriza nije ni okrznula, u deset godina najbogatiji su postali besramno bogati i tisuću najbogatijih svoj su prosječan imetak od 250 milijardi funti udvostručili od 2005.

Miliband je na čelo laburista došao pobijedivši brata blizanca Davida, u kojemu su Britanci vidjeli više državničkih osobina, ali Ed je bio dio u tom trenutku jačeg tabora, onoga Gordona Browna, a David je bio "blairovac". Braća su odrasla u obitelji imigranata iz Belgije koji su pobjegli pred nacizmom jer su bili poljsko-židovskog podrijetla. Otac Ralph bio je poznati marksist, sveučilišni profesor, koji se na grobu Karla Marxa zavjetovao na odanost socijalizmu, autor više knjiga o marksizmu, socijalizmu i kapitalizmu. "Crveni Ed", kako ga zovu, sada bi možda mogao ući i u Downing Street 10, sjedište britanske vlade. Volio je i učio ili studirao matematiku, fiziku, filozofiju, politiku, engleski i na Londonskoj školi ekonomije magistrirao je ekonomiju. Karijeru je počeo kao istraživač za voditelja Andrewa Rawnsleya na Channel 4, zatim postaje suradnik laburističke kandidatkinje Harriet Harman i uskoro ga u svoj tim uzima Gordon Brown, budući ministar financija pa premijer.

Protiv golemog bonusa

Kakva je razlika između laburista i konzervativaca, možda govori i to što je Miliband predlagao da najveće donacije strankama budu pet tisuća funti, a premijer David Cameron da mogu ići do 50 tisuća funti. Miliband ne bi podupro rat u Iraku, a za sebe kaže da je socijalist i feminist. Pobunio se kada je šef nacionalizirane Royal Banke trebao dobiti bonus od 950 tisuća funti.

>> Laburist Miliband najizgledniji je novi britanski premijer - ako pridobije Škote

Komentara 10

BR
Branko102
11:13 06.05.2015.

Kad sam vidio naslov,prvo sam pogledao tko potpisuje ovaj članak,Nakon toga sve mi je bilo jasnije.

MR
Mr. Right
08:25 06.05.2015.

Nije sramno biti bogat ako si se obogatio na posten nacin

AN
antijugoslavencina
06:21 06.05.2015.

Englez je uvijek Englez. Supak bio supak i ostao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije