Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPIEGEL POGLEDAO U BUDUĆNOST

Zlokobna prognoza: Stiže nam velika depresija

apokalipsa
Foto: Thinkstock
1/2
18.02.2017.
u 12:02

Henrik Müller, kolumnist njemačkih dnevnih novina Der Spiegel prognozira kako bi svijet mogao izgledati nakon četiri godine s Donaldom Trumpom na čelu SAD-a

Henrik Müller, kolumnist njemačkih dnevnih novina Der Spiegel prognozira kako bi svijet mogao izgledati nakon četiri godine s Donaldom Trumpom na čelu SAD-a. Predviđa kako svijet 2021. godine očekuje velika depresija.

Kao što je i obećavao, Trump se razbacuje uvođenjem carina prema državama koje je označio kao suparničke, a one su mu uzvratile te je došlo do zatvaranja ekonomija unutar nacionalnih granica ili manjih skupova nacija. Većina stranih proizvoda je poskupjela zbog visokih carina. Počinje pravi trgovinski rat, a valute poput meksičkog pesosa, kineskog yuana ili eura gube na vrijednosti. Dolar zbog toga ispada prejak, a Trump optužuje sve redom za manipulacije valutom i zabranjuje uvoz proizvoda iz Meksika, Kine, EU što mu oni uzvraćaju istom mjerom.

Zbog izbijanja krize ponavlja se velika depresija iz 1930-ih godina, a takvo stanje razara osjetljivi svjetski monetarni sustav te posebno stradavaju male ekonomije i male tvrtke.

Müller predviđa kako će Trump voditi politiku da provodi isključivo ono zbog čega će SAD izgledati još snažnije nego prije njegovog mandata i ne obazire se na međunarodne ugovorne obaveze. SAD se povukao iz Europe i Azije pa kina sada dominira pacifičkim područjem, a Rusija istočnom Europom prema srednjoj Aziji.

Proizvodnja oružja 2021. godinu već četvrtu godinu zaredom drastično raste.

Europom pokušava upravljati Rusija koja podupire političke struje poput populističke desnice, no EU se unatoč tome još održava. Othrvala se izbjegličkoj krizi i krizi s eurom, ali stalno izbijaju novi problemi, potencirani s dviju strana, s jedne strane iz Amerike, a s druge iz Rusije.

Afrika je sve gore mjesto za život, a zbog kaosa u svijetu i rastućeg stanovništva, svijet je postao siromašniji, opasniji i gori

>> Trumpa mediji uhvatili u laži na konferenciji, dan poslije osvetio im se na Twitteru

>> Potrošnja dovela Hrvatsku na skalu najbrže rastućih u EU

Komentara 9

DU
Deleted user
14:23 18.02.2017.

Nece svijet biti gori zbog Trumpa. Jednostavno, ovaj globalizirani svijet u kome 20 ljudi posjeduje kao i polovica covjecanstva je krunski dokaz da nesto ne valja. Liberali i ljevicari kao religiju propovjedaju globalizam, a on je proizveo vise sirotinje nego sve krize zajedno...

AL
alphazulu99
13:00 18.02.2017.

Ne razumijem zasto baba Vangu niste pitali. Vjerojatno ima i ona sto reci.

LU
lukathereem
14:33 18.02.2017.

nama je stalno velika depresija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije