Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova mandatarka

Bratušek: Ne ucjenjujemo vas, ali moramo sada riješiti Ljubljansku

janez jansa,alenka bratusek,portal (1)
Reuters/PIXSELL
28.02.2013.
u 01:00

- Kao što sam rekla i u parlamentu, ratifikacija hrvatskog članstva nije samo hrvatski, već i slovenski strateški interes. Uvjerena sam da neće biti nikakvih problema oko ratifikacije kad se riješi pitanje Ljubljanske banke.

- Gledajte, izabrali su me za mandatarku nove vlade prije manje od sat vremena... - gotovo je zavapila Alenka Bratušek, sinoć oko 23 sata, dok je odgovarala na naša pitanja. Uzbuđenje nije mogla sakriti.

Punih 12 sati trajala je sjednica slovenskog parlamenta u kojoj je Alenka Bratušek sama stajala u areni, ili \"među morskim psima\", kako je rekla Maša Kociper, njezina kolegica iz stranke Pozitivne Slovenije. Kad je cjelodnevno rešetanje pitanjima i predstavljanje programa nove vlade, koja će morati riješiti političku i društvenu krizu u državi, napokon bilo gotovo, čak 55 poslanika dalo je svoj glas prvoj premijerki u povijesti Slovenije. Dobar rezultat, čuli su se komentari.

Jeste li očekivali ovakvu podršku u parlamentu?

- Iskreno, jesam. Zaista ne bi bilo u redu da tvrdim drugačije (smijeh).

Hrvatska s posebnom pozornošću prati događaje u Sloveniji, prvenstveno zbog ratifikacije pristupnog ugovora s EU. Što možemo očekivati?

- Kao što sam rekla i u parlamentu, ratifikacija hrvatskog članstva nije samo hrvatski, već i slovenski strateški interes. Uvjerena sam da neće biti nikakvih problema oko ratifikacije kad se riješi pitanje Ljubljanske banke.

Možete li predvidjeti termin kad bi Slovenija mogla ratificirati hrvatski pristupni ugovor?

- Vjerujte, neće biti nikakvih problema. Ratifikacija se može obaviti odmah nakon sastanaka ministara te premijera.

Kako će dalje teći pregovori o Ljubljanskoj banci? Dosadašnji slovenski premijer Janez Janša i hrvatski premijer Zoran Milanović trebali su se susresti 10. ožujka.

- Dogovor o pitanju Ljubljanske banke je pri kraju, koliko znam od kolege Karla Erjavca.

Što sad slijedi?

- Prvo se moraju susresti ministri vanjskih poslova, a nakon njih premijeri i nadam se da ćemo finalizirati dogovor. O datumima ne mogu sada, tek su me izabrali.

Hoćete li nastaviti raditi i pregovarati u okviru rješenja kojega su postigli bivši ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i hrvatska ministrica Vesna Pusić na Otočcu u Krki?

- Hoćemo. Smatram da je taj dogovor dobar za obje strane.

Je li povlačenje tužbi hrvatskih banaka i dalje preduvjet za ratifikaciju?

- Koliko znam, povlačenje tužbi ulazi u dio dogovora dvoje ministara.

Hoće li se potom Ljubljanska banka rješavati u okviru sukcesije?

- Riječ je o povjerljivim informacijama pa ćete shvatiti ako ne bih o tome.

Kako ocjenjujete odnose Hrvatske i Slovenije? Dojam je da su se pogoršali u zadnjih godinu dana.

- Ne bih rekla, nemam taj osjećaj. Odnose dviju država doživljavam dobrima, dobri smo susjedi i suradnici.

Ucjenjuje li Slovenija Hrvatsku vezivanjem pitanja Ljubljanske banke s ratifikacijom, kako neki smatraju?

Ne, ne bih nikako govorila ucjeni. Jednostavno, problem Ljubljanske banke moramo riješiti i sad je došlo vrijeme.

Znači li vaš izbor za mandatarku kraj političke krize i društvene krize u Sloveniji?

Ovo je početak kraja, tako bih rekla. Sad nas još čekaju pregovori o programima, o sastavu vlade. Nadam se da ovo označava novi početak i novu nadu i za građane. Samo da podsjetim, vladu Janeza Janše pri kraju je podržavalo samo 15 posto građana. Tako se dalje nije moglo.

Komentara 7

Avatar Robinzon
Robinzon
07:16 28.02.2013.

Koliko je iskrena da joj je stalo do dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom, ako joj je dug jedne banke najvažnije pitanje. Naša bi vlada gospođi trebala dati do znanja da bi odbijanje ratifikacije smatrala neprijateljskim činom.

FU
fullmark
06:45 28.02.2013.

ne, ne ucjenjujemo vas ali ako nije po našem, nema ništa od ratifikacija. Dođe ti da se zbljuješ..... Kao prijateljska država -))))))) Koji licemjeri fujjjjjj

MA
Markoc
06:04 28.02.2013.

Ne, nebih nikako govorila o ucjeni. Jednostavno problem Ljubljanske banke moramo riješit i sada je došlo vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije