Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
haaški sud

Brammertz podnio najavu žalbe na presude Stanišiću i Simatoviću

Serge Brammertz
Boris Ščitar/PIXSELL
28.06.2013.
u 18:28

U Brammertzovoj najavi žalbe navodi se da je sudsko vijeće "pogriješilo prilikom primjene prava, što poništava presudu".

Glavni tužitelj Haaškog tribunala, Serge Brammertz podnio je najavu žalbe na oslobađajuću presudu bivšim čelnicima srbijanske Službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću optuženima u Haagu za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, javljaju mediji u Srbiji i podsjećaju kako se, prema pravilniku i statutu Haaškog tribunala, u najavi žalbe iznose osnove žalbe najkasnije 30 dana od dana donošenja presude.

U Brammertzovoj najavi žalbe navodi se da je sudsko vijeće "pogriješilo prilikom primjene prava, što poništava presudu". Pogriješilo je u primjeni prava budući da nije uspjelo utvrditi da su Stanišić i Simatović sudjelovali u zajedničkom zločinačkom pothvatu radi prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva s velikih područja u Hrvatskoj i BiH počinjenjem ubojstava, deportacija i nehumanih djela navedenih u optužnici.

– Da sudsko vijeće nije tako pogriješilo, utvrdilo bi da su Stanišić i Simatović odgovorni temeljem člana sedam Statuta zasnovanog na njihovu sudjelovanju i doprinosu udruženom zločinačkom pothvatu za zločine navedene u optužnici i zato Tužiteljstvo traži da Žalbeno vijeće Haaškog suda ukine oslobađajuću presudu Stanišiću i Simatoviću i primjeni odgovarajuće pravne standarde na dokaze i utvrdi da je postojao zajednički zločinački cilj prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva s određenih područja u Hrvatskoj i BiH – tvrdi se u najavi žalbe.

Tužiteljstvo, također, drži da je sudsko vijeće pogriješilo prilikom primjene prava jer nije uspjelo utvrditi da su Stanišić i Simatović pomagali i podržavali zločine navedene u optužnici te traži da prema utvrđenoj krivici Žalbeno vijeće osudi Stanišića i Simatovića. Prvostupanjskom presudom 30. srpnja obojica su oslobođena nakon što su u pritvoru proveli 10 godina. 

>> Simatović tvrdi da nije pomogao u lociranju Kapetana Dragana 

>> 'Gotovo sigurno ćemo se žaliti na presudu Simatoviću i Stanišiću'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije