Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijepori

BiH ponovo uz podjele obilježava dan državnosti

Dragan Čović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
25.11.2015.
u 12:00

Današnji dan obilježava se u znak sjećanja na činjenicu da je 25. studenoga 1943. godine u Mrkonjić-gradu održano zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina  još jednom uz duboke podjele obilježava dan svoje državnosti potvrđujući tako kako ni dva desetljeća nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma nisu prestali prijepori oko njezinih temelja.

Današnji dan obilježava se u znak sjećanja na činjenicu da je 25. studenoga 1943. godine u Mrkonjić-gradu održano zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), čijim je odlukama uspostavljena državnost BiH kao federalne jedinice u sastavu nove Jugoslavije.

– To je jedan od najznačajnijih dana u našoj povijesti, kada je iznova potvrđena državnost Bosne i Hercegovine, izražena odlučnost njezinih naroda da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te potvrđen njezin teritorijalni suverenitet, integritet i povijesni kontinuitet – stoji u čestitci koju je građanima BiH u povodu ovogodišnjeg dana državnosti uputio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

On je istaknuo kako je Bosna i Hercegovina sazdana je na višestoljetnoj tradiciji tolerancije i suživota različitih naroda, kultura i religija, no ta se tradicija nije gradila bez izazova kakav je i sadašnja potreba za gradnjom trajnog mira na temelju potpune ravnopravnosti svih koji u toj zemlji žive.

– To je jedini put da zauvijek iza sebe ostavimo nasilje, konflikte i destruktivnu političku logiku pobjednika i poraženih. Samo na taj način možemo ostaviti prošlost tamo gdje joj je i mjesto, a okrenuti se svjetlijoj budućnosti – poručio je Čović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je na svečanom primanju u povodu obilježavanja 25. studenog u Sarajevu ustvrdio kako se, bez obzira na sve kušnje i probleme, u BiH danas ipak živi bolje nego prije, ocijenivši kako nostalgija za "starim dobrim vremenima" nije utemeljena na stvarnim činjenicama.

Sve je pozvao na ujedinjenje oko ideje napretka i boljitka.

– Prestanimo brojiti samo loše vijesti jer njih će uvijek biti. Pozivam vas da govorimo o pozitivnim stvarima i pokrenemo novi val pozitivne energije – rekao je Izetbegović.

Za političare i vlasti u Republici Srpskoj obilježavanje 25. studenog kao dana državnosti BiH je neprihvatljivo jer oni drže kako današnja BiH nema nikakav pravni kontinuitet s onom stvorenom 1943. 

Njihovo je stajalište kako BiH svoju današnju državnost može temeljiti isključivo na Daytonskom sporazumu parafiranom 21. studenog 1995. pa je u RS stoga taj datum i proglašen praznikom.

Unutar BiH tijekom proteklih dvadeset godina nije bilo moguće postići suglasnost oko državnog zakona o praznicima pa sada svaki entitet obilježava svoje, a zajednički su im jedino 1. svibnja i 1. siječnja.

Na toj je činjenici i ove godine inzistirao srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je, slijedeći praksu svojih prethodnika, odlučio ne sudjelovati u obilježavanju 25. studenog, koje se svih proteklih godina odvijalo pod pokroviteljstvom hrvatskih i bošnjačkih članova državnog vrha.

– Nema zakona o praznicima u BiH i za mene taj navodni praznik ne može i ne treba biti obilježavan. A da bi netko takav praznik i obilježavao, onda bi taj datum trebao i morao biti prihvaćen od svih konstitutivnih naroda u BiH – kazao je Ivanić.

>>BiH će graničiti s RH u Boki kotorskoj ako joj Crna Gora vrati Sutorinu

>>Dan državnosti BiH: Anonymousi hakirali stranicu Milorada Dodika

Komentara 2

KA
kajbum
21:49 25.11.2015.

Prvo bi trebala bit drzava.

MA
manuutd
13:19 25.11.2015.

dan drzavnosti ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije