Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blizu ruske granice

Avion Malaysia Airlinesa srušen na istoku Ukrajine. Poginulo svih 295 putnika

avion
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/14
17.07.2014.
u 23:38

Avion je putovao iz Amsterdama u malezijski Kuala Lumpur

Avion Boeing 777 Malaysia Airlinesa srušio se iznad Ukrajine, u blizini ruske granice. Čak 280 putnika i 15 članova posade poginulo je, tvrdi savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Gerašenko koji je rekao da su avion srušili militanti. 

Agencija Interfax javlja da je let MH17 srušen ruskim sustavom projektila zemlja-zrak Buk, što je potvrdio i Gerašenko, javlja Reuters.

Avion je letio na udaljenosti od oko 50 km od ruskog zračnog prostora kad je počeo padati na teritorij Ukrajine, gdje se ukrajinske snage bore s proruskim separatistima. Agencije javljaju kako nije uspio ući u ruski zračni prostor.

Neimenovani ukrajinski izvori javljaju da je avion nestao s radara na visini od 10.000 metara, nakon čega se srušio u blizini sela Grabovo u regiji Donjeck, gdje je pronađen kako gori.

Separatisti i vlast u Ukrajini međusobno prebacuju krivnju za srušeni avion te i jedni i drugi odbacuju odgovornost. Ukrajinski predsjednik Porošenko izjavio ja kako ukrajinske snage nisu pucale.

Avion je putovao iz Amsterdama u malezijski Kuala Lumpur.

O padu aviona navodno su već razgovarali Obama i Putin te je najavljena istraga. Putin je iskazao ''iskreno žaljenje'' malezijskom premijeru Najobu Razaku.

Brojni međunarodni letovi nakon pada aviona Malaysian Airlinesa preusmjereni su kako bi izbjegli ukrajinski zračni prostor. Ubrzo su ukrajinske vlasti zatvorile zračni prostor nad istočnom Ukrajinom

Reuters javlja kako su službe hitne pomoći do sada navodno pronašle najmanje sto tijela. Dijelovi zrakoplova pronalaze se na području od 15 kilometara od mjesta pada, a ukrajinski mediji javljaju kako se tijela putnika mogu naći u radijusu od četiri kilometra od mjesta nesreće.

U nastavku pratite kronologiju događaja:

23.35 sati -  Prema informacijama aerodroma Schiphol u Amsterdamu u srušenom malezijskom avionu najveći broj putnika bili su Nizozemci.  (154). U avionu je ukupno bilo 295 ljudi, a uz Nizozemce, potvrđeno je  27 australskih, 23 malezijskih, 11 indonezijskih i 6 britanskih državljana, po četvero državljana Njemačke i Belgije, troje Filipinaca i jedan Kanađanin, javlja CNN.

23.30 sati - SAD su zaključile kako je malezijski zrakoplov oboren, kazao je za CNN visoki američki dužnosnik. Jedan od američkih radarskih sustava uočio je uključivanje projektila zemlja-zrak koji je pratio zrakoplov prije nego li  je srušen. Drugi sustav zabilježio je toplinski trag u vrijeme udara zrakoplova. Američki stručnjaci sada analiziraju putanju zrakoplova kako bi utvrdili odakle je upućen.

23.00 sati - Obitelji putnika skupljaju se u zračnoj luci u Kuala Lumpuru te traže odgovore o tome što se dogodilo.

22.30 sati - Velika Britanija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) kako bi razmotrili krizu u Ukrajini.

22.00 sati - Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova nisu mogli potvrditi je li u zrakoplovu bilo hrvatskih državljana.

21.15 sati - Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini tvrde kako su našli crnu kutiju iz srušenog aviona.

21.00 sati - Predsjednik SAD-a Barack Obama izjavio je kako je pad aviona ''strašna tragedija'' te rekao da će SAD ponuditi svu moguću pomoć kako bi se utvrdilo što se dogodilo.

– Naše su misli i molitve s obiteljima poginulih – rekao je Obama.

Na internetu su se pojavile brojne snimke od kojih neke prikazuju sam pad aviona i potresne snimke s mjesta nesreće.

Upozoravamo kako video koji se nalazi u nastavku sadrži uznemirujuć sadržaj.

>> Nestali Boeing 777 letio je na autopilotu?

>> Kijev tvrdi da je ovo dokaz kako su avion Malaysian Airlinesa srušili pobunjenici

>> Prije ukrcavanja na let smrti objavio poruku na Facebooku: Ako se izgubi, avion izgleda ovako

Ključne riječi

Komentara 144

PI
PiciginJoe
18:00 17.07.2014.

Da je vama netko iz obitelji bio u avionu onda sigurno nebi pisali takve blesave viceve

Avatar pekarr
pekarr
17:58 17.07.2014.

Malaysian airlines stavrno nema sreće...a gdje onaj avion koji je nestao sa isto toliko putnika?...

TO
tooncoo99
17:55 17.07.2014.

Stvarno Malezijci lete tamo gdje ne treba u zadnje vrijeme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije