Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kinezi prijete

Amerikanci, ne miješajte se. Rat će biti neizbježan!

Kina vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
26.05.2015.
u 21:25

Kineske državne novine Global Times objavile su prijetnju ratom zbog najnovijih tenzija.

Američka vojska upozorena je da se ne miješa u kineske teritorijalne sporove jer će u suprotnom "rat biti neizbježan", piše Independent.

Kina ima dugu povijest teritorijalnih sporova s državama regije, a najpoznatiji je onaj s Japanom oko nenastanjenog otočja Senkaku ili Diaoyu na Kineskom moru koje se nalazi sjeveroistočno od Tajvana i bogato je prirodnim resursima.

Državne novine objavile prijetnju ratom

Prošlog tjedna je kineska mornarica izdala osam upozorenja posadi američke izviđačke letjelice P8-A Poseidon nakon što je primijećena u zračnom prostoru iznad otočja koje Kina "gradi" kako bi pojačala svoje argumente da je to njezin teritorij.

Potom su kineske državne novine Global Times objavile prijetnju ratom zbog najnovijih tenzija. Sve veće kinesko vojno prisustvo u regiji tumači se činjenicom da su sve sigurniji u sebe te da žude stvoriti svoju sferu utjecaja na tom prostoru. Izgradnju umjetnih otoka već su kritizirali njihovi susjedi iz Malezije i Vijetnama.

Filipini su pozvali SAD na snažnije uključivanje u njihovu zaštitu od kineske agresije. – Zabrinuti smo zbog onog što se događa u Južnom kineskom moru – kazao je filipinski ministar obrane Voltaire Gazmin koji će se u srijedu sastati s američkim kolegom Ashom Carterom na Havajima.

>>Rusija i Kina održavaju vojne vježbe na Mediteranu

>>15 načina na koje je Vladimir Putin promijenio Rusiju i svijet

Foto: VLm

Komentara 164

Avatar viki_nuland
viki_nuland
21:52 26.05.2015.

Mora biti da je i za ovo kriv Putin odnosno Putler. Amerikanci su uvijek nevini, igrom slucaja su ukljuceni u sve ratove sirom kugle zemaljske.

Avatar lvan12
lvan12
22:11 26.05.2015.

Hmmm tko je uljez u Južnom KINESKOM moru...? SAD ili Kina? :)

AN
anticenzura
22:05 26.05.2015.

Ameri samo kruze po planeti, samo njuse gdje ce sta pokrast, posebno ovih zadnjih godina. Digne li se Kineski stroj na noge, bit ce ih na sve strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije