Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbi nisu dobrodošli

Albanci prosvjedom spriječili Srbe da nazoče blagdanu crkve, intervenira policija

prosvjedi Kosovo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
28.08.2016.
u 13:00

Sudionici prosvjeda su od jutra više puta probili kordon policije, a tijekom sukoba ozlijeđeno je više demonstranata i policajaca, opremljenih za razbijanje demonstracija

Na Kosovu od jutros raste napetost nakon što su lokalni Albanci u mjestu Mušutište prosvjedom spriječili skupinu kosovskih Srba da nazoče procesiji u lokalnoj pravoslavnoj crkvi, a beogradski elektronički mediji izvješćuju da su u tijeku sukobi između prosvjednika i kosovske policije.

Uzvikujući UČK (Oslobodilačka vojska Kosova), Albanci su spriječili Srbe povratnike koji su u tri autobusa krenuli na obilježavanje blagdana inače porušene pravoslavne crkve Bogorodice Odigitrije iz 18. stoljeća u Mušutištu.

Kosovska policija je, kako javljaju beogradski mediji, iz sigurnosnih razloga zaustavila autobuse i počela privoditi prosvjednike koji uzvikuju parole protiv povratka raseljenih i prognanih Srba s Kosova.

Sudionici prosvjeda su od jutra više puta probili kordon policije, a tijekom sukoba ozlijeđeno je više demonstranata i policajaca, opremljenih za razbijanje demonstracija. Prema izvješćima s Kosova, prosvjednici su deblokirali prolaz, ali su se rasporedili pored puta, pripremivši gomile kamenja kojim gađaju policiju.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jeftić najavio je nedavno obnavljanje prvih deset kuća za Srbe povratnike u Mušutište koji su 1999. godine poslije srpsko-albanskih sukoba i NATO bombardiranja napustili Kosovo. 

Jeftić, koji se danas nalazi u skupini Srba blokiranih ispred Mušutišta, kaže kako je prosvjedom i današnjim nasiljem "poslana poruka Srbima da nisu dobrodošli" na svoja imanja.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić ocijenio je kako "današnji izljev ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu u Mušutištu svjedoči koliko je sigurnosna situacija na Kosovu zapaljiva". Đurić je, kako prenosi Radio-televizija Srbije,  rekao da su "brojni pripadnici albanske političke elite najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu".

Pripadnici specijalne kosovske policije su, poslije jutrošnjeg sukoba s demonstrantima iz sela Mušutišta, oslobodili jedan dio ceste i prolaz prema crkvi Bogorodice Odigitrije, kuda treba proći kolona Srba, ali je, prema posljednjim izviješćima sa terena, situacija i dalje napeta.

>> Eksplozija u Prištini: Na kosovski paralament bačena granata

Ključne riječi

Komentara 101

Avatar FrancJunior
FrancJunior
13:20 28.08.2016.

Mrznju prema srbijancima osjecaju svi u susjedstvu srbijanaca...pa se je za pitati, kakva je to njihova "mirnotvorna i prijateljska" politika...koju prave upravo oni, koji su prije 25 godina bili najveci huskaci rata i zlocina na ovim prostorima!

Avatar Prosenjak
Prosenjak
14:14 28.08.2016.

Zakon su Albanci. Sa Srbima pali samo jedna taktika, a to je presing po cijelom terenu, ne dozvoliti im da prime lopte a kamoli da se s njom okrenu. Ne dati im da dišu. A ne ovako kao što mii radimo, puštamo ih da se dodaju kako hoće, i to ne samo na njihovoj nego i na našoj polovici terena. Treba i Hrvatska primjeniti albansku taktiku, jer Srbi jednostavno ne razumiju drugi jezik

MA
marevr
17:22 28.08.2016.

citam i nevjerujem jos gluplje je sto moram ja da branim srbe od psiho neljudi. Da li su srbi zasluzili ? vjerovatno za nesto ali... Srbi takodje mogu reci kao i vi da su bili zrtve... Ajmo uvjek da pricamoo o 90 ... Onda i oni mogu pricati o 40 tim. Siptari? Ugrozenost je pokazala da su oni uspjeli jedini da 10x podignu natalitet i zavladaju kosovom. Pitajte hrvate na kosovu koliko su divni siptari... Molim vas bavite se sadasnjoscu ne prosloscu nebi li ova zemlja imala buducnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije