Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rachel Dolezal

Aktivistica optužena da je glumila crnkinju otkrila svoju stranu priče

Rachel Doležal
Foto: Twitter
16.06.2015.
u 14:51

R. Dolezal rekla je kako se od pete godine smatrala crnkinjom

Američku aktivistica za prava crnaca Rachel Dolezal nedavno je vlastiti otac optužio da se pretvarala da je crnkinja iako je zapravo bijele boje kože. R. Dolezal je sada u razgovoru za televiziju NBC prvi put progovorila o skandalu, rekavši kako se od pete godine smatrala crnkinjom.

- Crtala sam autoportrete smeđom bojicom umjesto bojicom boje breskve i s crnom kovrčavom kosom - rekla je 37-godišnja R. Dolezal, koja je obnašala dužnost predsjednice udruge NAACP za Spokane u Washingtonu sve dok zbog kritika javnosti nakon istupa roditelja nije dala ostavku.

Ipak, kada joj je voditelj pokazao fotografiju nje kao tinejdžerke, na kojoj se vidi da ima ravnu plavu kosu i bijelu kožu, priznala je da se tada ipak nije smatrala crnkinjom.

R. Dolezal naglasila je da nikada nije varala ljude lažno se predstavljajući kao crnkinja te da bi donijela iste odluke. Na pitanje je li promijenila izgled kako bi djelovala više kao crnkinja, R. Dolezal odgovorila je:

- Sigurno se ne skrivam od Sunca.

Rekla je da se doista počela smatrati crnkinjom nakon što je dobila skrbništvo nad jednim od svoje braće, Izaiahom, kojeg danas smatra svojim sinom. Tamnoputi Izaiah zapravo je njezin posvojeni brat, a njezini roditelji Lawrence i Ruthanne Dolezal, koji su bijelci, kažu da su i dalje Izaiahovi zakonski roditelji.

>> Otac optužio kćer: Godinama se pretvara da je crnkinja

Foto: Alcatel

Komentara 3

K
K
15:13 16.06.2015.

svatko ima pravo na svoje umišljaje glede rase, spola ...ali to ne može biti društvena norma, lakmus papir tolerancije i sl. Donedavno se većina ovakvih umišljaja, ne bez razloga, smatrala "poremećajima osobnosti" ...let's face it :)

GU
Gumba017
15:21 16.06.2015.

Vecina crnih bi ucinila obrnuto, ali onda bi se morali dignuti rano u jutro i otici na posao.

Avatar mason
mason
16:56 16.06.2015.

Ima usvojeno djete,kao samohrana majka ispada,opiturala se da dobije vise benificija za djete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije