Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predviđanja Stratfora

2026. neće biti ovakve Rusije, a EU će se raspasti na četiri Europe

Merkel Putin
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
28.12.2015.
u 09:59

Stratfor izvješća o prognozama objavljuje peti put, a dosad su točno predvidjeli scenarije oko gospodarske krize i ISIL-a

Jedna od najpoznatijih privatnih obavještajnih tvrtki, američki Strategic Forecasting poznatiji kao Stratfor, objavio je svoje političko-gospodarske prognoze za desetljeće pred nama. Ovo je peto ovakvo predviđanje američke tvrtke, a zanimljivo je kako su u dosadašnjim prognozama za pojedine događaje bili poprilično uspješni. Tako su, na primjer, točno predvidjeli neuspjeh Europe ili, točnije, njezinih pojedinih dijelova (Grčka, Španjolska, Portugal...), u odgovoru na veliku ekonomsku krizu. Točno su predvidjeli ulogu Sjedinjenih Američkih Država u organiziranju džihadističkih skupina, rušenja režima diljem Bliskog istoka kao i jačanje islamističkih ekstremista i terorista nakon toga. Prema vlastitom priznanju, u nekim su procjenama pogriješili, a kao najveći propust navode napad na Blizance u New Yorku koji im je promakao u sigurnosnoj procjeni. Najnovije Stratforove prognoze na prvo čitanje zvuče pomalo nestvarno jer, između ostalog, predviđaju raspad Rusije, jednako kao i raspad Europske unije kakvu sada poznajemo te slabljenje i stagniranje najjačeg europskog gospodarstva – Njemačke. Iz sadašnje perspektive u kojoj se Putinova Rusija čini jačom nego ikada, a Njemačka je i dalje neprikosnoveni lider ne samo europskog gospodarstva već i šire, ovakve se prognoze ipak čine malo previše pesimistične.

1. Ruska Federacija neće moći opstati u svom 
sadašnjem obliku

Prema prognozama Stratfora, Ruska Federacija neće se uspjeti othrvati prije svega financijskim i gospodarskim izazovima koji su pred njom. Tu prvenstveno misle na pogođenost sankcijama, pad cijena nafte i plina, slabljenje nacionalne valute rublja te stalnim nastojanjima za širenjem vojne moći i prisutnosti u različitim dijelovima svijeta. Analitičari smatraju kako neće biti klasične pobune protiv središnje državne vlasti u Moskvi, već da će prije doći do toga da Moskva više neće biti u stanju kontrolirati sve svoje dijelove. Rusija se neće službeno podijeliti u više zemalja, ali Moskva više neće imati snagu držati sve regije na okupu pa će one prerasti u jednu vrstu autonomnih područja koje možda i neće biti u tako dobrim odnosima jedna s drugom. "Očekujemo da će vlast Moskve značajno oslabjeti, što će dovesti do formalne i neformalne fragmentacije Rusije. Malo je vjerojatno da će Ruska Federacija preživjeti u svom sadašnjem obliku.", navodi se u izvješću.

2. Moć Amerike bit će u stalnom padu, uz 
stalno jačanje vojske

Svijet će postati još opasnije i nepredvidivije mjesto u idućih deset godina, pri čemu će Sjedinjene Američke Države u budućnosti puno više razmišljati o odabiru vlastitih izazova umjesto aktivnog igranja vodeće uloge u rješavanju svjetskih problema. Gospodarstvo će općenito rasti, kao i domaća proizvodnja energije, no bilježit će pad izvoza, a i što se sigurnosti tiče Sjedinjene Države neće si moći priuštiti luksuz da budu izolirane od ostatka svijeta i sudjelovanja u svjetskim krizama. "Sjedinjene Države će i dalje biti glavna ekonomska, politička i vojna sila u svijetu, ali će biti manje angažirani nego u prošlosti", kaže prognoza. Dodaju kako će SAD i dalje koristiti silu, ali ona će biti mnogo manje vidljiva i koristit će se daleko manje u sljedećem desetljeću. Također će zbog dalekometnog ruskog naoružanja Amerika morati puno ozbiljnije angažirati vojne snage na vlastitom teritoriju poglavito oko zaštite svojeg nuklearnog arsenala.

3. Njemačka će se naći u velikim gospodarskim problemima

Njemačko gospodarstvo u velikoj mjeri ovisi o državama u koje izvozi svoje proizvode i liberalizacija tržišta poglavito unutar granica Europske unije omogućila je Njemačkoj snažno jačanje gospodarstva. Upravo iz tog razloga Njemačka je država koja pogoršanjem gospodarske situacije, slabljenjem eura i pojačanim valom euroskepticizma, gubi najviše od svih. Domaća proizvodnja neće moći nadoknaditi ovaj izvozni gubitak, a predviđa se i pad populacije pa, prema predviđanjima Stratfora, Njemačkoj slijedi stagnacija po uzoru na onu koja trenutačno pogađa Japan.

"Očekujemo da će Njemačka trpjeti velike i teške ekonomske obrate u idućih deset godina", navodi se u procjenama Stratfora.

4. Novi europski lider umjesto Njemačke postat će Poljska

"Pogledajte malo istočnije od Njemačke. Tu stvari neće biti tako loše. U središtu gospodarskog rasta i povećanja političkog utjecaja će biti Poljska", kaže se u izvješću. Poljsko stanovništvo neće se smanjivati u tolikoj mjeri kao kod drugih velikih europskih gospodarstava. Činjenica da je najveća i najbogatija europska država na zapadnoj granici Rusije također će je gurnuti u poziciju regionalnog vodstva i ta bi zemlja mogla imati veliki politički i gospodarski utjecaj u budućnosti. Ovakvom scenariju Poljskoj bi mogao dodatno pomoći i tradicionalno dobar odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama s kojima imaju i odlične gospodarske kontakte.

5. Europska unija 
rasformirat će se u četiri manje Europe

Ne tako davno ideja Europske unije izgledala je kao nezaustavljiva snaga koja će se u budućnosti razvijati do stupnja najsnažnije gospodarske sile svijeta. Međusobne prepreke u društveno-političkom smislu premošćene su trgovačkim i ekonomskim sporazumima koje su državama članicama jamčile otvaranje velikog zajedničkog tržišta i gospodarski razvoj bez graničnih prepreka i barijera. Danas je situacija potpuno drugačija, a analitičari Stratfora predviđaju kako će u idućih deset godina biti još i gora. Prema njihovu izvješću, Europska unija kakvu danas poznajemo rasformirat će se u četiri male Europe i to zapadnu Europu, istočnu Europu, Skandinaviju i Britansko otočje. I dalje će dijeliti zajedničko okruženje, bit će povezani ugovorima i savezima no njihova bliskost i suradnja neće biti kao što je danas. "Europska unija mogla bi preživjeti u nekom smislu, ali europski ekonomski, politički i vojni odnosi bit će regulirani primarno bilateralnim ili ograničenim multilateralnih odnosima koji će biti mali u opsegu i nisu obvezujući", kaže se u izvješću. "Neke države mogu održavati preostalo članstvo u visoko modificiranoj Europskoj uniji, ali to neće definirati Europu."

6. Kina će se naći u velikom problemu zbog slabljenja ekonomije

Kina bi se zbog usporavanja gospodarskog rasta mogla naći u velikim problemima u desetljeću koje dolazi, što bi istovremeno moglo dovesti do sve većeg i snažnijeg nezadovoljstva vladajućom Komunističkom partijom. Ipak Stratfor predviđa kako se vladajuća garnitura neće dati s vlasti što bi moglo rezultirati još jačom unutarnjom represijom prema stanovništvu.

Peking ima i dodatni problem nejednake razvijenosti pojedinih dijelova zemlje. Obalni pojas gospodarski je puno razvijenije od kontinentalnog dijela, odnosno urbani priobalni dio puno je gospodarski jači od ruralne unutrašnjosti. Nastavi li Kina s urbanizacijom obale, bez razvoja sela, taj će se problem samo dodatno povećavati. "Jaz koji se stvara između razvijenih dijelova i nerazvijenih dijelova Kine moga bi postati toliko snažan da se Kina u jednom trenutku podijeli na više malih cjelina.

7. Pad Kine iskoristit će neke druge 
države u svijetu

Pad kineskog gospodarstva iskoristit će zato puno "malih Kina" diljem svijeta, ponajviše u Južnoj Americi i Aziji. Dakle, dok je gospodarski rast u Kini u opadanju što dovodi do nepredvidljivih političkih i ekonomskih posljedice, Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Mijanmar, Šri Lanka, Laos, Vijetnam, Kambodža, Filipini i Indonezija mogu doživjeti veliko poboljšanje ekonomske aktivnosti tijekom sljedećeg desetljeća. prvenstveno iz razloga što bi se proizvodnja iz Kine mogla masovno preseliti tamo i otvoriti stotine tisuća novih radnih mjesta. Ne treba smetnuti s uma kako se radi o potencijalnoj bazi radne snage od više od milijardu stanovnika.

8. Japan će se razviti 
u najsnažniju 
pomorsku silu u Aziji

Japansko gospodarstvo koje ovisi o uvoznim materijalima već danas razvija snažnu mornaricu, a u idućih deset godina prerast će u najsnažniju pomorsku silu u Aziji. Prema predviđanju Stratfora, Tokio nema drugog izbora s obzirom na to da mora osigurati sigurnost dostave materijala za vlastitu industriju rutama koje su blizu Kine. U tome će im pomoći i njihov saveznik, Sjedinjene Američke Države.

>> Rusija uspostavlja sedam zapovjedništava na obali. Pa i na Krimu! 

>> Ograđenoj EU prijeti raspad kao Jugoslaviji

Komentara 83

DU
Deleted user
10:35 28.12.2015.

Predviđanje ne spominje sudbinu države Izrael, niti naroda koji ga nastanjuje. Vjerojatno se samo po sebi podrazumijeva da će taj "cvijet demokracije" i dalje jačati te praviti nered, pomutnju i izazivati ratove u svojem bližem i daljnjem susjedstvu, kao ii u ostatku svijeta.

Avatar jebb
jebb
11:32 28.12.2015.

Svaka cast Stratfor-u i njihovim prognozama, ali moje skoromno misljenje je da su daleko vece sanse za raspad USA nego Rusije. Zivi bili pa vidjeli.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
10:28 28.12.2015.

Pa dobro. Amerika je samodrziva. Pokriva 100% svoje potrebe za energentima. Jedino uvozi drogu iz Mexica haha. Oruzje ce uvijek imati kome prodati. Njemacka nece nikad propasti, niti ce Poljska biti ekenomska velesila. Ne vidim ni razlog za raspad Rusije. Tko ce se odvojiti? Americke gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije