navigacija Središnja Hrvatska 31
Tekuća opasnost

Vrh vodenog vala prolazi kroz Glinu

U Topuskom rijeka je poplavila 50-tak kuća, prodrla do samoga središta grada i autobusnog kolodora

Foto: Tadija Odić

Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su duž toka rijeke Gline. U Topuskom rijeka je poplavila 50-tak kuća, prodrla do samoga središta grada i autobusnog kolodora. Bujica je onečistila bunare i prodrla u vodocrpilište vode Vorkapić. Vatrogasci DVD-a Glina su dopremili cisternu pitke vode i dijele vodu stanovnicima. Vodostaj je u opadanju i rijeka se polako povlači iz središta Topuskog. Valja napomenuti da je borba sa vodom koja i dalje raste na prostoru Grada Gline, pala na pleća vatrogasaca koji su obranili brojne kuće, napunili i u zečje nasipe za obranu kuća ugradili tisuće vreća pijeska i ispumpali vodu iz mnoštva podruma.

Naime odlukom vlade je raspušteno Gradsko vijeće i razriješen gradonačelnik. U takvoj situaciji političari koji se inače kunu u svoju ljubav prema Glini a i zaposlenici u službama grada ponašaju kao da ih s poplava ne tiče. Časni izuzetak je jedino razriješeni gradonačelnik Milan Bakšić koji cijele dane provodi sa vatrogascima.

- Ovo je najviši vodostaj u posljednjih pola stoljeća. To znam jer je ova kuća napravljena 1960. godine. Još nikada voda nije došla ovako blizu da oplakuje temelje kuće - veli prof. Dinko Bakšić iz ulice dr. Đure Augustinovića u Glini.

Jučer poslijepodne od svijeta je još ostalo odsječeno o selo Skela jer se rijeka Glina se izlila na cestu. Na području grada rijeka je ostala ukroćena nasipom ali su plavile narasle zaobalne vode pa se u vodi zrcalila i župna crkva sv Ivana Nepomuka u središtu grada. Pod vodom je igralište NK Banovac i obradive površine sve ušća u Kupu u selu Slana. Po izlasku iz grada, rijeka Glina se izlila poplavila polja i podrume u Jukincu, Prekopi.  

- Glina se izlila na cestu koja sela Dvorišće i Hađer spaja sa Prekopom i državnom cestom Glina-Sisak pa samo na posao morali voziti preko Viduševca - veli Alberta Cestarić iz Hađera.  

Poplavljena je cesta u središtu Marinbroda i sva polja nizvodno sve do ušća Gline u Kupu. Županijske ceste su javile da je izlivena rijeka Glina prekinula promet na cesti Glina - Topusko - granični prijelaz Maljevac ( BiH). Radi izlijevanja rijeke Kupe u selu Zaloj, zatvorena je županijska cesta Slatina Pokupska - Zaloj – M. Solina – Prekopa. Obilazni pravac je Pokupska Slatina – Stankovac- Glina –Prekopa - Hađer. Zbog izlijevanja Kupe u Donjim Jamama, zatvorena je cesta Stankovac – Slana. Obilazni pravac Glinska Poljana- Prekopa - Mala Solina. Radi izlijevanja potoka Perna za sav promet se zatvara cesta Vojnić – Perna. Obilazni pravac biti će preko mjesta Gvozd – Vojnić – Gornji Sjeničak. U mjestu Buzeta istoimeni potok je preplavio cestu Glina-Obljaj.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

1
Registracija
 • banovina

  13.02.2014 u 16:35h

  Toliko je vode da relativno mala rijeka Glina izgleda kao Sava..
  0 0% 0
 • banovina

  13.02.2014 u 16:35h

  Toliko je vode da relativno mala rijeka Glina izgleda kao Sava..
  0 0% 0