Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedini u Hrvatskoj

U karlovačkoj bolnici nedjeljom dežura tim obiteljske medicine

hitna
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
22.09.2014.
u 13:03

Time pacijenti na jednom mjestu dobivaju kompletnu uslugu, a rastrećuje se i Zavod za hitnu medicinu na Dubovcu u čijoj se ambulanti vikendom obradi preko 360 bolesnika

Upala grla ili uha, temperatura i druge zdravstvene tegobe, koje nisu hitni slučaj, sada se rješavaju u objedinjenom hitnom prijemu Opće bolnice Karlovac. Tu svaku nedjelju od 7 do 19 sati sada dežura obiteljski tim.

Na jednom mjestu

Time bi se trebalo spriječiti višesatno čekanje pacijenata, ali i rasteretiti Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije, koji primjerice nedjeljom u ambulanti obradi i 360 pacijenata. Isto tako mnogi su, iako im život nije ugrožen, ciljano dolazili u karlovačku bolnicu znajući da će im se kao pacijentima, koji su došli na hitnu u kratkom vremenu obaviti svi potrebni pregledi.–

Prve nedjelje imali smo tridesetak pacijenata. Zadovoljni su i oni i liječnici. Ideja je da sve ono što je bilo na tri mjesta sada bude na jednom. Dakle, imamo Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja i bolnicu. Događalo se da pacijent najprije ide svom obiteljskom liječniku, koji zatraži neki specijalistički pregled ili pretragu zbog čega dolazi u bolnicu.

Onda mi napravimo svoj dio posla, nakon čega mora opet svom liječniku po recept. U bolnici nisu mogli dobiti recept za lijek, a u Domu zdravlja ili u Hitnoj na Dubovcu obaviti rengenski pregled. Ovo je sada pokušaj da pacijenti sve što im je potrebno dobiju na jednome mjestu u razumnom vremenu – poručio je sanacijski upravitelj Opće bolnice Karlovac. dr. Suad Crnica.

To je pilot projekt kojeg je pokrenula bolnica u suradnji sa HZZO-om i Ministarstvom zdravlja i zasad se jedino provodi u Karlovcu.

Rezultati ministarstvu

–Nismo uložili niti jednu kunu. Svu potrebnu infrastrukturu imamo. Uveli smo samo organizacijske promjene da bi pacijenti dobili kvalitetniju zdravstvenu uslugu. Po utvrđenom rasporedu timovi obiteljske medicine će se izmjenjivati.

Sada treba vremena da se sve uhoda. Uvidjet ćemo eventualne nedostatke i probleme, te rezultate prezentirati Ministarstvu zdravlja. Nadam se da će potom to prijeći iz pilot projekta u standardni postupak - kaže dr. Crnica

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije