Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sport vještine, ne sreće

Šah razvija um i karakter, a roditelji radije djecu upisuju u sportove gdje se – zaradi

sahisti
Foto: Dominik Grgurić/ PIXSELL
22.04.2014.
u 10:33

Predsjednik KŠK M. Drvodelić kaže da je bezuspješno pokušavao organizirati školske lige, jer ravnatelji osnovnih škola za to nisu zainteresirani

Dok se nisam uključio u rad Karlovačkog šahovskog kluba, nisam se ozbiljno bavio tim sportom, a za to me zainteresirao prijatelj. Sad sam dio prve ekipe, ima nas petorica mlađih i pokušavamo dovesti još mladih – kaže Matija Žibrat.

Četvrta liga Centar A

Nedostatak mladih je velik problem ovog više od stoljeća starog, ali javnosti nedovoljno poznatog kluba. Njegov predsjednik Miroslav Drvodelić otkriva da je trenutačno 20 članova - niti jedna žena ili djevojka - a zbog malobrojnog članstva godišnja članarina iznosi 360 kuna.

– Svojevremeno nas je bilo više od sto. Svaka tvrtka i mjesna zajednica su imali tim. Bili smo prisiljeni u novim okolnostitma podići visinu članarine, što je dovelo do ispisivanja mnogih – kaže Drvodelić.

Neuspješno je, kaže, pokušavao organizirati školske lige, jer ravnatelji nisu bili zainteresirani.

– Od krovnih sportskih organizacija dobijemo tisuću kuna godišnje, a bogatog sponzora nemamo. Afera s nogometnim klubom nas je uništila, jer je iscrpila i one koji su nam ranije pomagali financijski. Najam prostora u Sokolskom domu plaćamo 7000 kuna godišnje. Sportska zajednica nam pomaže posudbom kombija za gostovanja – ukazuje kaže Drvodelić.

KŠK igra Četvrtu hrvatsku ligu Centar A i nalazi se na sredini tablice. Najistaknutiji član je Đorđe Brkić, koji je majstorski kandidat, kao i Drvodelić.

– O šahu je rečeno da jedan život nije dovoljan za njega, ali to je greška života, a ne šaha – slavna je misao američkog šahovskog majstora Williama Ewarta Napiera koja ukazuje na nepresušnost šahovskog nadahnuća.

Može se kombinirati

Šah je izgubio svoje mjesto u medijima. Prijašnji svjetski prvaci bili su legende u svoje vrijeme i za njih se i danas zna, no koliko je poznato da je to danas 24-godišnji Norvežanin Magnus Carlsen? Podugačka je lista uloge šaha u razvijanju uma i karaktera, no, po Drvodelićevom iskustvu, mnogim roditeljima je najvažnije upisati djecu u sport u kojem postoji nada za zaradom. Motivirati dijete za šah, koji se može kombinirati s drugim sportovima u kojima se razvija tijelo, ipak ne može biti – loš potez. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije