Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi početak DIP-a

Radnici će nakon više od godine dobiti svoje plaće

dip
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
21.02.2014.
u 14:44

Odmah po pokretanju proizvodnje zaposlit ćemo 30 do 40 novih radnika, mladih i kvalitetnih, te krenuti ispočetka – kaže suvlasnik Damir Fistrić

DIP Karlovac je sklopio predstečajnu nagodbu. Pravomoćnost odluke se očekuje sljedećeg tjedna, no po svemu sudeći za ovu tvrtku slijede bolji dani.

– Naša obveza je unutar 60 dana u potpunosti podmiriti obveze prema radnicima i osigurati obrtni kapital za ponovni početak proizvodnje – obavještava nas suvlasnik tvrtke Damir Fistrić.Radnička potraživanja iznose 3,1 milijun kuna.

Dolazili na posao

– Platit ćemo i radnicima koji su čitavo vrijeme dolazili na posao, kao i onima koji nisu – najavljuje Fistrić.Već godinu pogoni u DIP-u stoje. Postupak predstečajne nagodbe započeo je 21. ožujka 2013. godine.

Povjerenica Sindikata drvne i papirne industrije za DIP Nataša Džajo, koja radi u administraciji, nije primila plaću od listopada 2012.

– Moj suprug radi u proizvodnji i posljednju plaću je dobio za prosinac iste godine. Preživljavali smo uz pomoć obitelji. Čekali smo sve zakonske rokove i vjerovali u pozitivan ishod postupka predstečajne nagodbe. Nekolicina nas je radila čitavo vrijeme.

Da nisam u to vjerovala, ne bih dolazila na posao svakog dana – objašnjava Džajo. Još u studenom 2013. Nagodbeno vijeće konačno je utvrdilo da je plan financijskog restrukturiranja prihvaćen, odnosno da su za njega glasovali vjerovnici čije tražbine prelaze dvije trećine svih utvrđenih vrijednosti.

Ukupno prijavljene tražbine su 82,824.180,10, a utvrđeno je 78,760.290,18 kuna. Razlika je osporena. Hrvatska banka za obnovu i razvoj i Centar banka u stečaju kao razlučni vjerovnici se nisu odrekli prava na odvojeno namirenje.

– Postupak se odužio i zbog problema u kojima se našla Centar banka. Država će postati vlasnik 24,7 posto dionica tvrtke, a i Hrvatske šume će povećati udio u vlasništvu i dati će jednog člana uprave.

Pregovaramo s dva potencijalna strateška partnera, koji nisu “švicarci” – kaže Fistrić i podsjeća na početak DIP-ovih problema. Sa švicarskim Incrementum DIP je sklopio 201l. godine partnerstvo.Preuzeli su dio radnika i dobili zemljište na kojem se nalazi DIP-ova pilana na plodouživanje.

Dogovoreno je da će karlovačkoj tvrtki, koja se odlučila usredotočiti na završne stadije procesa izrade parketa, Incrementum za to isporučivati materijal, odnosno grubo obrađeno drvo.

Vrlo brzo se partnerstvo pokazalo problematičnim, nastali su sporovi oko plaćanja najma zemljišta i isporuke materijala, a DIP je potom i prekinuo suradnju nakon što se kasnilo s isplatom plaća radnicima Incrementuma.

Novi početak

Oni su potom prešli u DIP, a s bivšim partnerom – koji je također završio u stečaju – se vode sudski sporovi.– Nećemo uspjeti naplatiti kroz stečajnu masu naša potraživanja, jer nemaju imovine.

Što se tiče DIP-a, ostalo je 70 zaposlenih. Odmah po pokretanju proizvodnje moramo zaposliti još 30 do 40 radnika. Zaposlit ćemo mlade i kvalitetne i krenuti ispočetka. Imovina tvrtke je sačuvana, a mogućnosti su velike – kaže Fistrić.

DIP je posljednjih mjeseci bio i predmet pljačke. Nataša Džajo kaže da su naoružane skupine dolazile u krug tvrtke i ukrale imovinu vrijednu oko sto tisuća kuna.

– Da su bili naoružani vatrenim oružjem, saznali smo iz policijskih zapisnika, jer je policija pronašla počinitelje. To su pojedinci iz Velike Kladuše, a jedan je iz Mrzlog Polja. U tvrtku su ulazili od “brze ceste”. Kotlovnicu su onesposobili, dio pilane... Nekolicina radnika je zbog pljački držala dežurstva ne bismo li zaštitili imovinu – upozorava Džajo.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
marlboro86
20:19 23.02.2014.

Evo ocitog primjera da nisu sve Predstecajne vezane uz politiku i nedozvoljene radnje.Inace je pozato da je DIP dosao u probleme radi nekih vanjskih utjecaja,vlasnici i menadment rade korektno u pokusaju da se spasi firma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije