Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro djelo

Dragica Žunec dala je krv 200 puta, ukupno čak sto litara

Dragica Žunec (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
23.07.2013.
u 17:00

Dala bih krv i više puta godišnje, ali u ovoj dobi moram čuvati i svoje zdravlje, kaže Dragica kojoj je poticaj za darivanje bila željeznička nesreća 1974.

Bilo je ljeto. Društvo se okupilo uz gitaru, pjesmu i zezanciju. U jednom sam trenutku primijetila neko komešanje. Netko je iz ekipe posegnuo rukom do radija i pojačao da čujemo vijest. Spiker je čitao da u bolnicama nema dovoljno zaliha krvi pa se građani pozivaju da dođu darivati. Sutradan smo svi otišli. Bili smo mladi i ludi, ali kada je god bila u pitanju pomoć drugima, nismo se dvoumili. Prisjetila se tako Dragica Žunec svog prvog darivanja krvi. Bila je tek tinejdžerica. Danas ima 64 godine i prije nekoliko je dana darovala krv jubilarni 200. put, što je količinski oko sto litara. 

Željela pomoći

– Prijelomni je trenutak bila velika željeznička nesreća na Glavnom kolodvoru 1974. godine. Silno sam htjela pomoći tim ljudima. Otad redovito darujem krv. Osjećam se poletnije jer znam da sam vjerojatno nekome spasila život, naročito ako je u pitanju dijete – kazala je humanitarka. 

Dala bi krv i više puta godišnje, kaže, ali ipak u 65. godini mora čuvati i svoje zdravlje. Već 43 godine radi u ZET-u. Sad je voditeljica pisarnice. Osim što voli pomagati ljudima, brine se i za životinje. Prije dvije godine naišla je na napuštenu mačku u Podsusedu. Nije razmišljala ni sekunde, već ju je u naručju odnijela kući. Maca Srećka i danas joj pravi društvo. Susjedi se ne žale zbog mačke. Ali Dragica često stavlja komadiće kruha na prozor, što ponekad stvara pravu najezdu ptica.

– Mislim da me neki ne vole zbog toga. Ali, što mogu kada volim životinje – poručila je. 

Strastvena je kuglačica. Voli čitati knjige, gledati filmove i političke emisije. 

– Imam malo problema sa zglobovima pa ne kuglam kao prije. Ali to je najbolji način za ispuhivanje frustracija – ističe Dragica.

>>U Zagrebu kritično nedostaje zaliha krvne grupe A!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije