Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETRINJA

'Obrtništvo je motor svakog gospodarstva, a u Hrvatskoj ono stenje, štuca, samo što ne izdahne'

obrtnici
Foto: Antun Petračić
1/5
25.11.2014.
u 21:32

Na svečanoj skupštini udruženja večeras je za životno djelo nagrađen umirovljeni pećar-keramičar Zvonko Klarić

Udruženje obrtnika Grada Petrinje već 15 godina svoj dan slavi na današnju sv. Katarinu Aleksandrijsku, kojoj se molilo u Majdancima, na mjestu u ratnoj okupaciji srušene kapelice ove svetice. Drveni križ postavili su obrtnici, ispred njega predsjednik udruženja Stjepan Srbić i tajnik Miroslav Žugaj položili su vijenac i zapalili svijeću, a molitvu predvodio župnik sv. Lovre prečasni Josip Samaržija.

Na svečanoj skupštini udruženja večeras je za životno djelo nagrađen umirovljeni pećar-keramičar Zvonko Klarić, kao majstorica-stručna učiteljica Ivana Šustić, vlasnica cvjećarnice i poklon galerije Nera, a za organizacijski rad Ivan Solomun iz bravarskog obrta s četiri stalno zaposlena djelatnika. Iako su se okupili na svečani skup, obrtnici su ukazali na teškoće i krizu koja ih je zahvatila. U Petrinji je sada 308 aktivnih članova Udruženja ili 30 manje u godinu dana, iznio je predsjednik S. Srbić, a još je poraznije stanje u Sisačko moslavačkoj županiji.

– Od 3700 obrtnika prije nekoliko godina, sada nas je 2050, a nezaustavljivo je odjavljivanje obrtnice i prestanak poslova. Obrtništvo je motor svakog gospodarstva, a u Hrvatskoj ono stenje, štuca, samo što ne izdahne. Guši ga teška uzbrdica neizdrživih nameta, dok se ne rastereti prepuna prikolica neće biti pomaka na bolje - slikovito je opisao Željko Vrbanus, predsjednik Područne obrtničke komore Sisak. Sada se priprema reorganizacija i povezivanje područnih komora Karlovca, Siska i Zagreba, kao i spajanje gradsko-općinskih udruženja Petrinje, Gline i Topuskog, za koje od rujna već djeluje zajednički novi tajnik M. Žugaj iz Topuskog. Joso Grahovac u ime Grada Petrinje kazao je kako proračun za 2015. i nadalje sadrži poticajne novčane mjere za novozapošljavanje, subvenciju kamata i stipendiranje učenika deficitarnih radno-proizvodnih struka.

>> Hrvatski dom Petrinja obilježava 60 godina postojanja

>> Sisačko slikarstvo 20. vijeka za 60. godina Hrvatskog doma Petrinje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije