Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Folkloraši uvrijeđeni plakatom

Nikola Vukmanić nam se izruguje

Kunstbunker
Foto: NNN
22.07.2014.
u 10:27

U KUD-u Lipovac se prepoznali na plakatu Kunstbunkera sa štakorima i čovjekom s puškom. Vukmanić traži da se iznesu dokazi

Udruga Kunstbunker je neovlašteno iskoristila članove Kulturno-umjetničkog društva Lipovac iz Generalskog Stola i izrugivala se. Upozoravamo sponzore da budu na oprezu – kritizira plakat za Kunstbunker music i art festival, koji se tradicionalno održava u Dugoj Resi, gradska vijećnica Rubinska Mihalić (HSS), ujedno i predsjednica KUD-a Sveti Juraj.

KUD Lipovac će tužiti

Pojašnjava da su se članovi KUD-a Lipovac prepoznali na plakatu na kojem se prikazuju ženske osobe u narodnim nošnjama.

– Možda bismo i prešli preko toga, da na plakatu nisu i štakori i ‘veseli domaćin’ s puškom. KUD Lipovac ustraje u tužbi – nastavlja R. Mihalić.

Dodaje da je predsjednik Kunstbunkera Nikola Vukmanić i ranije vrijeđao.

– Lani je rekao da su u KUD-u Sveti Juraj pijani vatrogasci i jugonostalgičari – poručuje R. Mihalić.

Kaže da nisu s Vukmanićem razgovarali.

– Ne može se s njim razgovarati, on je konceptualni umjetnik i po njemu je sve što on radi super, a sve što mi radimo bezveze – žali se R. Mihalić.

Ipak dodaje da cijeni Vukmanićev rad.

– Ima drukčiju viziju i bez takvih vizionara bismo bili u kamenom dobu, ali me nemoj dirati – kaže R. Mihalić.

Vukmanić opovrgava optužbe

– Njih vrijeđa što smo na plakatu iskoristili estetiku narodnog veselja, a u biti se radi o napadu na umjetničke slobode, prijetnjama i o neosnovanim optužbama i tražim da se potkrijepe. Nikoga nisam nazivao pijanim vatrogascima i jugonostalgičarima, to nije moja razina izlaganja – poziva Vukmanić.

Baština je industrijska

U suprotnom je i on spreman za podizanje tužbe.

– Žao mi je što gospođa Mihalić ne razumije postmodernu, pa manipulira, naklapa, prijeti i zlonamjerno nanosi štetu Kunstbunekru. Neka javnosti da dokaze na uvid, a, ako to ne učini, pokrenut ću parnicu kako bih obranio ugled udruge, sebe te urbano naslijeđe Duge Rese. U možebitnoj sudskoj raspravi ću se pojaviti bez odvjetnika, ali u društvu povjesničara umjetnosti, muzikologa i etnologa – kaže Vukmanić.

Duga Resa je nastala oko tvornice, ističe, nikad nije bila selo, i njezina baština je industrijska.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije