Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačka inicijativa

Marija Jelkovac: Neka se ponovno omogući šljunčarenje na Kupi

jelkovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
20.11.2014.
u 12:56

Smatra da se realno trebaju odvagnuti argumenti koji idu u korist, a koji su protiv zahvata u vodenom koritu

Čula sam kako je šljunčarenje na rijekama zabranjeno jer su to tražili zeleni. Za mene to nije dovoljan argument.

Stoljetna tradicija

Tražim da Karlovačka županija službeno pokrene inicijativu za promjenu tog zakona i tako pridonese smanjenju milijunskih šteta od poplava – riječi su kojim je županijska vijećnica Marija Jelkovac, prokrenula proces kojim bi se karlovačkim rijekama vratila dublja korita, a time i mogućnost da kroz njih proteče veća količina vode.

M. Jelkovac smatra da se realno trebaju odvagnuti argumenti koji idu u korist, a koji su protiv zahvata u vodenom koritu. Šljunčarenje je stoljećima bila tradicija na Kupi, koja u to vrijeme nije donosila nikakve vidljive štete.

Ako i one postoje, zasigurno su manje nego šteta koja nastaje u katastrofalnim poplavama kakvih je ove godine bilo čak tri. Zanimljivo, inicijativa je dobila jednoglasnu podršku svih županijski struktura.

Stjepan Mikulandrić u ime oporbenog SDP-a nalašava da je potrebno učiniti sve kako štete u nekim budućim poplavama budu što manje.

–Ako se Zavod za zaštitu prirode ili razne udruge protive šljunčarenju, zanima me jesu li spremne snositi i štetu počinjenu u poplavama – pita se Mikulandrić.

Da bi korita rijeke trebalo spuštati, a ne ih isključivo podizati nasipima, neprirodnim smatra i dožupan Ivan Banjavčić i župan Ivan Vučić.

Uvoz iz Bosne

– Nema smisla da mi iz Save zbog naših zakona ne vadimo šljunak, a zatim kad nam je potrebno za izgradnju autoceste kroz Slavoniju, isti taj šljunak uvozimo iz Bosne i skupo ga plaćamo – ukazuje na nelogičnosti župan Vučić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije