Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjev mladih

Grad Duga Rese 
će dodatno plaćati put srednjoškolcima

ucenik
Foto: Marin Bakić
22.10.2014.
u 13:22

Dugoreški Savjet mladih izborio se za povoljnije putovanje đaka, pa će tako razlika do ekonomske cijene koju su plaćali roditelji biti manja za 25 posto

Neka se djeca ispisuju iz četverogodišnjih škola zbog troškova i upisuju trogodišnje, kako bi se čim prije se uputili na rad. Pomognite srednjoškolcima da ostanu u ovome gradu – poručuje dugoreškim gradskim vijećnicima polaznik Gimnazije Karlovac Domagoj Šebalj uime Savjeta mladih Duge Rese.

Trošak i užina

Iz razloga što su roditelji učenika koji pohađaju škole u Karlovcu, nakon dvije godine besplatnog prijevoza, morali početi ponovno plaćati autobuse, predsjednica tog tijela mladih Mihaela Štajduhar pisala je gradonačelniku Ivanu Baršiću.

– Karta za rujan iznosila je 38,88 kuna, a za listopad iznosi 169,73. Ovaj je problem itekako velik. Mnogi nemaju sredstva kojima bi platili mjesečnu kartu. Problem postaje veći kada u obitelji ima dvoje ili više djece koja pohađaju srednju školu u Karlovcu – kaže M. Štajduhar i traži pomoć Grada.

Dodaje trošak nije samo put, nego i užina. Baršić je nakon toga predložio Gradskom vijeću da Grad plati 25 posto iznosa kojeg plaćaju roditelji za mjesečnu kartu Autotransporta Karlovac.

Stoga je, da bi se olakšalo putovanje 225 učenika, za posljednja dva mjeseca u godini iz gradskog proračuna izdvojeno dodatnih 20.000 kuna. Država ‘pokriva’ 75 posto troškova mjesečne karte, a preostalih 25 posto podjednako Grad Duga Resa i Karlovačka županija.

Plaćali 170 kuna

No, problem je u tome što se sufinanciraju prosječne cijene mjesečnih karata, koje je utvrdila Vlada. Stoga ostaje dio troškova koji ‘nepokriven’, odnosno razlika do ekonomske cijene autoprijevoznika.Roditeljima je ostalo, nakon svih sufinanciranja, za platiti 170 kuna mjesečno. A sada će, nakon odluke Gradskog vijeća, taj iznos biti smanjen, odnosno karta sufinancirana s dodatnih 25 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije