Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pročišćavanje voda

Grad Duga Resa i Komunalno prijete tužbom karlovačkom Vodovodu i kanalizaciji

vodovod
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
24.10.2014.
u 16:11

Karlovački ViK želi naplaćivati od dugoreškog Komunalnog po obračunatom, a ne naplaćenom

Hoće li Komunalno Duga Resa i Vodovod i kanalizacija iz Karlovca, dvije tvrtke u gradskom vlasništvu, biti suprotstavljene strane na sudu? To u Dugoj Resi promišljaju.

Razlika 227.000 kuna

Problem je način naplate korištenja pročistača otpadnih voda.

Vodovod i kanalizacija i Karlovac s jedne te Duga Resa i njegova tvrtka s druge potpisali su u listopadu 2012. ugovor o obračunu i plaćanju usluge pročišćavanja i provoda otpadnih voda Duge Rese, a krajem srpnja ove godine ViK je, po dobivanju suglasnosti Gradskog vijeća Karlovca, Komunalnom dostavila na potpis dodatak ugovoru po kojem ta tvrtka ne bi karlovačkoj plaćala po naplaćenom od svojih potrošača, nego po obračunatom.

A naplata pročišćavanja otpadnih voda u Dugoj Resi iznosi 84,67 posto obračunatog. U Dugoj Resi napominju da je i prije no što je o aneksu raspravljano u Gradskom vijeću, koje ga je naposljetku odbilo, ViK već počeo obračunavati po novome, pa čak i zatezne kamate.

– Komunalno je od 1. prosinca 2012. godine do 28. veljače 2014. po osnovi naknade za pročišćavanje otpadnih voda fakturiralo 1,470.670,73 kuna, a naplatio je iznos od 1,243.744,14. Razlika između fakturirane i naplaćene naknade iznosi 226.863,5 kuna.

Plaćanje fakturirane naknade predstavljalo bi kršenje osnovnog ugovora i udar na likvidnost, što bi na razini nekoliko godina bilo neodrživo – objašnjava dugoreška gradska pročelnica Kristina Luketić.

Rukovoditeljica financijskog odjela i računovodstva u Komunalnom Ljiljana Karas veli da su održana dva sastanka s kolegama iz Karlovca.

– Kao poslovne partnere su nas u potpunosti ignorirali – kaže Lj. Karas.

Direktor karlovačke tvrtke Ivan Mrzljak ne vidi problem, ako po zakonu naplata u ovoj djelatnosti mora biti sto posto.

– Oni su tražili pojašnjenje nekih odredbi ugovora i mi smo to učinili.

U Karlovcu naplata 96 posto

Nema govora o tome da netko nešto ne naplati. Kod nas je naplata 96 posto na razini godine, mjesečno 60 do 70. Inkasator se pobrine da dužnike utuži kako ne bi računi zastarili. I tako kroz dvije do tri godine uistinu dođemo do stopostotne naplate.

Svakog tjedna pišemo opomene i isključujemo vodu, neplatišama, što nije ugodno – odgovara Mrzljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije