Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primjedbe na Master plan

Dr. Žunić: Bitna je kvaliteta liječenja, a ne broj postelja

bolnica
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
17.04.2014.
u 12:07

Predložena koncepcija predstavlja kvalitetan pomak unatrag za usluge koje se u bolnicama Karlovačke županije obavljaju niz godina- zaključila struka

Predložena koncepcija predstavlja kvalitetan pomak unatrag za usluge koje se u bolnicama Karlovačke županije obavljaju niz godina. Nedefiniran je pojam funkcionalnog spajanja s KBC-om Sestre Milosrdnice, kao i način plaćanja usluga i bolničkih limita. Nije vidljivo i ima li pacijent pravo na drugo mišljenje.

Zadržati politraumu

To su samo neki od prijedloga i zaključaka o Nacionalnom planu razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica do 2016. koje će Karlovačka županija uputiti Ministarstvu zdravlja. Nakon što je o njima raspravljao županijski Odbor za zdravstvo, Savjet za zdravlje i Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata, nakon tri i pol sata rasprave na izvanrednoj sjednici usvojili su ih i članovi Skupštine.

Mnoge je zasmetalo što je među najvećim gubitnicima ogulinska bolnica. Do 2016. ostaje bez 56,5 posto akutnih postelja. Karlovačka bolnica sa sadašnjih 515 akutnih i dnevnih ‘pada’ na 442.

– Bitna je kvaliteta liječenja. To je ključno, a ne broj kreveta. Treba zadržati politraumu, jer nam to otvara mogućnosti liječenja bolesti srca, mozga i tumora. Ovaj Master plan je oblik centralizacije. Zaključci su jasni, a na nama je da se ujedinimo i s time idemo prema Zagrebu – poručio je dr. Josip Žunić.

Predsjednik Odbora za zdravstvo dr. Amirudin Talakić podsjetio je na slučaj Poljske iz koje je nakon ulaska u EU otišao svaki peti liječnik. Tragovi tog zdravstvenog incidenta, kako kaže, još se osjećaju. Ukazao je i na milijune koje država troši na školovanje liječnika, da bismo ih sada samo tako ‘pustili’.

– Na ovaj način izgubit ćemo kontinuirani razvoj zdravstvene struke. Zdravstvo nije trošak, nego ulaganje – rekao je Talakić. Dr. Ervin Jančić podržava reformu, svjestan je da se ovako više ne može raditi, ali mu Master plan nije prihvatljiv.

– Oduzimaju nam se kompetencije. Periferija ‘kolabira’ u korist centrale – kaže Jančić. Ravnatelj ogulinske bolnice Krunoslav Cindrić bio je konkretan na kojim odjelima kod njih treba povećati, a gdje smanjiti broj kreveta.

Bez otkaza

Sanacijski upravitelj karlovačke dr. Suad Crnica oštro je branio plan.

– Master plan je uvođenje reda i samo dio zdravstvene reforme. Zaključci ne odgovaraju realnom stanju. Pretpostavka da pacijent nema pravo na drugo mišljenje je apsurdna. Imat će ga u svakom trenutku – poručio je Crnica.

Dodao je da nema govora o otkazima, te da su povećani jedino rashodi za lijekove i sanitetski materijal što govori da pacijenti nisu zakinuti. Odobreno je i 15 novih specijalizacija.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
13:27 26.04.2014.

Pitanje 14: Kakvu kvalitetu zdravstvene zaštite očekujemo? Trebaju li sve ustanove i zaposlenici imati ocjenu dobar (***) a što više njih vrlo dobar (****) i odličan (*****)? Kada će pacijenti imati na raspolaganju sve relevantne informacije? Kada će se provesti kategorizacija zdravstvenih ustanova? Tko će napraviti navedenu kategorizaciju? Je li moguće i potrebno kategorizirati ustanove prije nego li se donese dugoročna strategija razvoja zdravstvenog sustava, utvrdi stvarni broj kreveta, uređaja, zaposlenika i dr. a zatim sukladno strategiji definira potrebni broj istih? Trebali li kategorizirati postojeće, neuvjetne resurse ili razvijati sustav definirane veličine, kapacitete i kvalitete sukladno dugoročnoj strategiji razvoja zdravstvenog sustava?

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
13:31 26.04.2014.

Pitanje 5: Treba li se HZZO izdvojiti iz sustava državne riznice? Treba li takvu odluku donijeti prije detaljnog razmatranja problema i sagledavanja svih prednosti i nedostataka navedenog postupanja? Tko je donio takvu odluku i na osnovi čega? Jesmo li spremni za izlazak iz državne riznice? Treba li provesti javnu raspravu o izlasku iz državne riznice? Treba li HZZO postati osiguravatelji kao i svi ostali ili treba imati drukčiju ulogu? Ukoliko država propisuje način prikupljanja sredstava i visinu doprinosa treba li ona propisati i kontrolirati i način trošenja navedenih sredstava? Kakav je sustav nadzora i kontrole trošenja i usmjeravanja javnih sredstava? Što sada imamo i što ćemo imati 2030. godine?

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
13:32 26.04.2014.

..kategorizacija na hrvatski način... ustanova A - javna ustanova, stotine zaposlenih, stotine pacijenata dnevno, hitan prijam, ishodi i dobri i loši... ustanova B - privatna ustanova, nekoliko zaposlenih, nekoliko lakših pacijenata dnevno, nema loših ishoda ili ih ima vrlo malo... i onda će ON reći da je ustanova B puno, puno bolja od ustanove A... te će on tada javna sredstva usmjeriti ka ustanovi B jer ONI TO ZASLUŽUJU... a smatra da on ima pravo tako preusmjeravati javna sredstva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije