Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PODNE

Ždrijeb Lige prvaka: Kova, Joško i Modrić u završnici, a City je glavni favorit

Gelsenkirchen: Liga prvaka, Schalke 04 - Real Madrid, Luka Modri?
Foto: JOSE A. GARCIA
1/4
15.03.2024.
u 11:17

Momčad Pepa Guardiole i ove je sezone glavni favorit za naslov prvaka, na stranu to što ima jaka imena u svojim redovima, ona prema Transfermarktu i vrijedi najviše (1,26 milijardi eura). Manchester City i po statistikama je najbolja momčad ove sezone, ima najviše zabijenih golova (24), najveći posjed lopte (69,6 posto), točnost dodavanja (93,9 posto)...

Liga prvaka ni ove sezone nije nas počastila nekim iznenađenjima. Poznati su svi četvrtfinalisti, a sve odreda to su veliki klubovi Liga petice. Jedan skuplji od drugog natjecat će se za klempavi pehar – Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Barcelona, Arsenal, Manchester City, Bayern, Real Madrid i PSG. Među njima su i tri hrvatska reprezentativca, tri mušketira, predstavnika vatrenih u elitnom natjecanju. Luka Modrić predvodit će Real, a Mateo Kovačić i Joško Gvardiol građane.

City favorit za naslov

Momčad Pepa Guardiole i ove je sezone glavni favorit za naslov prvaka, na stranu to što ima jaka imena u svojim redovima, ona prema Transfermarktu i vrijedi najviše (1,26 milijardi eura). Manchester City i po statistikama je najbolja momčad ove sezone, ima najviše zabijenih golova (24), najveći posjed lopte (69,6 posto), točnost dodavanja (93,9 posto)... Parametri, a s tim i kladionice na strani su engleske momčadi koja igra hitro, tečno, točno i dominantno. Igrači poput Haalanda, Rodrija i Phila Fodena samo potpiruju tu vatru jer igraju na vrhunskom nivou.

U redovima građana Kovačić se u Ligi prvaka pojavio u četiri susreta, a Gvardiol u isto toliko, uz to je upisao i jednu asistenciju. Možda se u finišu natjecanja njihova statistika još poboljša.

City nije jedini engleski klub u četvrtfinalu LP-a, tu mu društvo pravi i Arsenal. Momčad koju vodi Mikel Arteta procjenjuje se na vrijednost od 1,11 milijardi eura. Basnoslovan je to novac koji se tek treba opravdati. Arsenal ima dobro izbalansiranu i staloženu momčad koja igra čvršći i opasniji nogomet, glavna zvijezda im je Martin Ødegaard, koji može biti opasan za svakoga.

Bundesliga također ima dva predstavnika, tu su Bayern i Borussia Dortmund. Momčad iz Bavarske procjenjuje se na 976,45 milijuna eura, imala je ove sezone uspona i padova i sve se više povlači teza kako nitko nije zadovoljan trenerom Thomasom Tuchelom. No on ima kvalitetu i iskustva u ovakvim utakmicama. Osim toga, Bayern ima Harryja Kanea, koji je u skupini elitnih napadača, tip je igrača koji bi mogao riješiti bilo koju utakmicu. Pokazao se kao dobitna kombinacija jer ne samo da zabija, već se može i duboko spustiti i povezati igru.

Borussia Dortmund pak zaslužila je svoje mjesto u završnici jer u grupnoj fazi sjajno je isplivala u "skupini smrti" i pokazala da može pobijediti svaku momčad. Vrijednost joj se procjenjuje na 464,90 milijuna eura i od nje manje vrijedi samo Atletico Madrid. No računi se na kraju zbrajaju, a trener Edin Terzić na ove brojke i ne gleda jer ima se čemu nadati.

Kada smo već spomenuli Atletico Madrid, recimo da je to jedna od tri španjolske momčadi koja se našla u četvrtfinalu Lige prvaka. U odnosu na sve ostale, vrijedi najmanje – 454,40 milijuna eura. No svi znaju kakav je mentalitet Atletica, ali i njihova trenera Diega Simeonea – nema odustajanja.

Momčad je to koja je poznata po svojim jakim obrambenim sposobnostima, ali Atlético je ove sezone impresionirao u ofenzivnom aspektu. Ima 19 pogodaka, više je zabio samo City (24).

Od Španjolaca tu je još Barcelona. Vrijednost? 863,50 milijuna eura. Zadovoljstvo? Veliko, jer Barca je prvi put nakon sezone 2019./2020. izborila četvrtfinale Lige prvaka. Trener Xavi Hernandez dat će sve da s klubom dogura što dalje jer već je najavio da odlazi na kraju sezone. Želi pravi oproštaj.

Real Madrid također je u utrci za finale, momčad čija se vrijednost procjenjuje na 1,04 milijarde eura ima velike ambicije. Real Madrid rekorder je po osvojenim naslovima kada je ovo natjecanje u pitanju, a u redovima ima i najvrednijeg igrača LP-a. Naime, Jude Bellingham procjenjuje se na 180 milijuna eura. Ne smije se tu izostaviti ni Luku Modrića, ikonu kraljevskog kluba, čarobnjaka koji s 38 godina i dalje igra na najvišoj razini i radi razliku čim uđe na teren. Ove je sezone bio u šest utakmica Lige prvaka, a na kraju sezone možda dobije i novi ugovor.

PSG je jedina francuska momčad u završnici. Procjenjuje se na 1,03 milijarde eura. U svojim redovima trener Luis Enrique ima Kyliana Mbappéa, koji je nedvojbeno jedan od najboljih igrača na svijetu. Osim toga, Enrique je svojim dolaskom donio energiju i poletnost u momčad, ali i taktičku fleksibilnost.

U travnju četvrtfinala

Koga će od ovih osam najboljih u Europi ždrijeb spojiti u četvrtfinalu, saznat ćemo danas jer u 12 sati imat ćemo raspored protivnika do samog finala.

Inače, prve utakmice četvrtfinala na rasporedu su 9. i 10. travnja, a uzvrati će biti tjedan dana kasnije. Polufinala se igraju 30. travnja i 1. svibnja (prve utakmice), odnosno 7. i 8. svibnja (uzvrati). Veliko finale je 1. lipnja na londonskom stadionu Wembley, a tada ćemo saznati ime novog nogometnog prvaka Europe. 

 
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije