Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRAZIL - NIZOZEMSKA 1:2

Brazilci bez izbornika: Potpuno nas je dotukao poraz

Brazil - Nizozemska (1)
Foto: Reuters/AFP
1/16
02.07.2010.
u 19:36

Nizozemska je u polufinalu Svjetskog prvenstva. Baš kao i 1974. godine u Njemačkoj, izbacila je Brazil.

Peterostruki svjetski prvaci oprostili su se u četvrtfinalu, baš kao i na prošlom svjetskom prvenstvu kada su ih izbacili Francuzi.

- Tko je gledao prvo poluvrijeme zasigurno je pomislio da bi mogli završiti susret golijadom. Međutim, ispalo je da je danas vrlo tužan dan za cijeli Brazil. Sve u svlačionici je u potpunosti dotukao ovaj poraz, a najgore od svega je što nismo uspjeli donijeti radost i veselje našim navijačima - rekao je nakon susreta strijelac jedinog brazilskog pogotka Robinho.

Marwijkovi problemi

Nastavljen je tako nizozemski niz od 23 utakmice bez poraza. Nizozemska nije izgubila utakmicu već godinu i deset mjeseci, a posljednjih dvadeset utakmica u svakoj je postigla pogodak. Ostvarila je i petu rekordnu uzastopnu pobjedu na SP-ima.

S nepredviđenim se problemima suočio Bert van Marwijk jer se petnaestak minuta prije početka susreta ozlijedio branič Mathijsen. Umjesto njega, prve minute upisao je Ooijer, stoper koji će 36. rođendan proslaviti 11. srpnja, na dan finalne utakmice. Felipe Melo već je u 10. minuti proigrao Robinha okomitom loptom nakon koje je ispala cijela zadnja linija Nizozemske.

Oba stopera bila su katastrofalno loše postavljena. Brazilski napadač pospremio je loptu za vodstvo svoje momčadi. Bio je to 210. pogodak Brazila na svjetskim prvenstvima. Samo dvije minute prije istom napadaču zbog zaleđa nije priznat pogodak. Svaki put kada su se te dvije momčadi susrele, pobjednik je igrao u finalu. Jednom su se susrele u skupini (pobjeda Nizozemske), jednom u četvrtfinalu i jednom u polufinalu (oba puta slavio je Brazil).

Brazilci su istrčali u plavim majicama. Bilo je to jubilarni, deseti, nesretni put. Do sada su šest puta pobijedili, dvaput remizirali i dvaput izgubili. I kada se činilo da Nizozemci ne mogu ništa moćnom Brazilu, postigli su pogodak.

- Na odmoru se činilo potpuno nemogućim da prođemo u polufinale. Ipak, u svlačionici smo rekli jedan drugome kako se ne smijemo predati. Zaslužili smo ovaj predivan osjećaj uspjeha i sad imamo jedinstvenu priliku da odemo do kraja i postanemo svjetski prvaci - govorio je novinarima presretni Wesley Sneijder.

Brazilske pogreške

Upravo je on u 53. minuti oštro ubacio loptu na pet metara, a asistent Felipe Melo i vratar Julio Cesar bili su nekoordinirani. Lopta se od Melove glave odbila u mrežu. Bio je to prvi autogol Brazila u povijesti svjetskih prvenstava, u 97. utakmici.

Zanimljivo, akciji za pogodak prethodio je nepostojeći prekršaj nad Robbenom. Bila je to druga situacija na SP-u u JAR-u da Nizozemci profitiraju nakon autogola protivničke momčadi. Isto je bilo i protiv Danske. Označio je taj pogodak potpunu preobrazbu Nizozemske koja je trećim Sneijderovim pogotkom u 68. minuti preokrenula rezultat (2:1).

A kada je Felipe Melo u 74. minuti zbog glupog nasrtaja na Robbena dobio crveni karton, sve je bilo odlučeno. Do kraja susreta Brazilci nisu uspijevali povezati svoje redove, a Nizozemska je rutinirano čuvala pogodak prednosti koristeći svaku priliku za opasne protunapade.

U šoku i nevjerici pred novinare je nakon susreta izašao brazilski izbornik Dunga i rekao:

- Sve nas je iznenadio ovaj poraz zbog kojeg smo iznimno tužni. Kada smo počinjali s ovim projektom (2006. godine op.a.) znali smo da ću na klupi Brazila ostati četiri godine. Teško je nositi se s bilo kojim porazom, a pogotovo ovakvim kada smo vodili i igrali dobro.

Ključne riječi

Komentara 31

SA
santorini31
09:11 03.07.2010.

Holandija i Spanija igraju najbolji fudbal na ovom SP i zasluzuju finale..Mada bi voleo da vidim Argentinu u finalu,samo zbog legende El Pibea..Sto se tice Brazila videlo se da nisu psihicki pripremljeni da gube i ne snalaze se u situacijama kad moraju da jure rezultat..I zato su zasluzeno ispali..Najveci krivac je svakako Dunga..

10
101lakeoswego
19:06 02.07.2010.

bravo orandjade brazil nije nista pokazao na ovom prvenstvu, a onaj mamlaz i to jos kak kapetan nagazio nizozemca, drugo si nije ni zasluzio, obrana im je bila slabi dio momcadi i zasluzeno idu na kupanje hehehehehehe

DU
Deleted user
23:46 02.07.2010.

freebetting1 , ovo je forum..ako ti je do reklamiranja tvojih sranja eno ti HRT,pa stavi nesto na EPP(ak imas love)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije